Paroubek: Prezidentovy náměty do zákona o referendu jsou vesměs jako z jiného světa. A Kalousek byl stupidní

15.03.2016 12:22

Prezident přišel v pátek do sněmovny podpořit evergreen české politiky, kterým je zákon o obecném referendu. Je určitě dobře, že M. Zeman definitivně překonal svůj někdejší silný odpor proti referendu z počátku své politické kariéry. Je jistě velmi chvályhodná snaha podpořit vládu s její předlohou zákona o referendu.

Paroubek: Prezidentovy náměty do zákona o referendu jsou vesměs jako z jiného světa. A Kalousek byl stupidní
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Prezidentovy náměty do tohoto zákona jsou však vesměs jako z jiného světa. Je vidět, že prezident nestrávil ani minutu svého života v komunální politice. Sám přitom v minulosti často zdůrazňoval, že pobyt v komunální politice je nejvhodnější průpravou pro působení ve vysoké politice.

Přímé volby hejtmanů a starostů, kterých se prezident dožaduje, jsou naprosto správnou myšlenkou. Ale např. to, aby se starostou stal ten (jak si to představuje pan prezident), kdo na kandidátce vítězné strany ve volbách získá nejvíce preferenčních hlasů, je – jak to zdvořile říci – poněkud nesmyslné. To by v řadě obcí byli starosty zvoleni kandidáti z výplňových míst kandidátky, celebrity nejrůznějšího zaměření. Umělci, sportovci či jinak populární lidé, kteří o komunální politice mnoho nevědí. A obci by to spíše uškodilo.

Nejpopulárnější člověk v obci se třeba vůbec nebude schopen dohodnout s místními politiky na vytvoření potřebné většiny v obecním zastupitelstvu…A bez toho obec opravdu fungovat nemůže.

Prezidentovy náměty jsou prostě fušerské a tak trochu k ničemu. Je to právní kutilství. Prezident by měl celou věc nechat na vládě.

Co však na prezidentovu projevu bylo také zvláštní, byla pasáž věnovaná jeho politickým odpůrcům (v prezidentově chápání ovšem nepřátel). Prezident v této části svého parlamentního vystoupení úplně vypadl z role, byl poněkud silně rozrušen. Jeho role starostlivého otce národa byla rázem ta tam, a to by se mu stávat nemělo. Rada Vacátko by mu poradil, aby si dal „čurifindu na uklidněnou“. Panu prezidentovi by se, nedej bože, mohlo udělat špatně. Anebo ještě něco horšího. Zkrátka by se neměl tolik rozčilovat. Nestojí to za to. Možná by pak byl lépe připraven na problematiku referenda.

Mimochodem, odchod Kalouska a spol. ze zasedání sněmovny před prezidentovým projevem byl naprosto stupidní.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…