Paroubek: Při novelizaci zákona o veřejných zakázkách je třeba více odvahy

11.02.2015 9:05

Zhruba před necelým rokem projednával Evropský parlament nové evropské směrnice týkající se veřejných zakázek.

Paroubek: Při novelizaci zákona o veřejných zakázkách je třeba více odvahy
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Tyto směrnice ve svých důsledcích – jak jsem již mnohokrát upozorňoval – mohou vést, pokud budou v České republice aplikovány v plném rozsahu, k obnovení funkčnosti veřejných soutěží, především v oblasti investic. To by výrazně napomohlo k rychlému rozvoji veřejných investic již v roce 2016.

Tyto evropské směrnice umožňují navýšit původní, vysoutěženou, cenu zakázky až o 50 %. V současné době je důležitým faktorem, který omezuje chuť obcí investovat a pořádat veřejné soutěže nynější znění zákona o veřejných zakázkách, podle něhož napříkald nesmí dojít k odchýlení konečné výše investičních výdajů od vysoutěžené ceny o více než 20 %. Česká policie je ovšem již tak naučena, že v případě vyššího překročení ceny veřejné zakázky promptně přikračuje ke kriminalizaci starosty nebo jiných odpovědných veřejně činných osob či úředníků.

Zdá se, že parlament má jedinečnou možnost zasadit současný zákon o veřejných zakázkách alespoň v těch nejdůležitějších parametrech do evropských souvislostí. Bohužel po nedávných „orálních bojích“ bývalých pravicových vlád proti korupci chybí českým zákonodárcům odvaha využít celé možnosti, které dávají evropské směrnice. Tedy například možnosti navýšení vysoutěžené ceny až o 50 %. Lidová tvořivost související s nynější ve sněmovně projednávanou novelou zákona o veřejných zakázkách zatím mluví jen o možném 30% navýšení ceny.

Musím konstatovat, že obě dvě ministryně pro místní rozvoj za hnutí ANO udělaly za poslední rok, pokud jde o potřebnou novelizaci zákona o veřejných zakázkách, jen velmi málo a k tomu s rychlostí želvy.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…