Paroubek: Rozloží se na prvočinitele?

25.05.2017 10:17

Mám na mysli sociální demokracii. Když jsem na podzim roku 2011 odcházel z ČSSD, měl jsem k tomu vážné důvody. Přesto, že jsem nic špatného neudělal (kromě toho,že jsem s ČSSD zvítězil ve volbách ne tolik, jak jsem předpokládal), byl jsem po odchodu z funkce předsedy strany úmyslně upozaďován a vlastně mi nebylo umožňováno, abych v rámci programu, za který jsem byl zvolen, mohl pracovat pro své voliče.

Paroubek: Rozloží se na prvočinitele?
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Vytvořil jsem proto jiný politický subjekt, u kterého jsem předpokládal, že by mohl být, tak jako národní socialisté byli za první republiky, koaličním partnerem ČSSD. Tedy nejbližším koaličním partnerem ČSSD. Projekt národních socialistů (LEV 21) se nepovedl proto, že nebyl dostatečně finančně zajištěn a také proto, že jsem byl velmi pečlivě embargován všemi hlavními českými médii. Politik, který není v televizi, jako kdyby nebyl.

Udělá Zimola stejnou chybu jako tehdy já? Půjde do nezajištěného politického projektu? Nikdo se nepohrne do toho, aby v dnešní době dal nově vznikajícímu politickému subjektu na jeho činnost a volební kampaň nějaké peníze. "Nějaké" peníze rozumím v řádech milionů, nebo spíše desítek milionů korun. Jiří Zimola ve své těžce uražené reakci na vyškrtnutí z kandidátky pro sněmovní volby (tedy přesně z 22. místa kandidátky) připustil, že by mohla vzniknout nová politická strana. Jiří Zimola ale není zrovna v komfortní pozici. Je pravda, že před necelým rokem vyhrál s přehledem krajské volby, ale je otázka, jak by volby dopadly, kdyby voliči věděli, že dává statisícové odměny svému kamarádovi, který mu staví rekreační chatu. Ostatně, před pár týdny odešel Zimola z funkce krajského hejtmana a i já jsem si myslel, že pochopil, že v této funkci už s ohledem na koruptivní charakter svého jednání je pro ČSSD neudržitelný (byl by neudržitelný pro každou politickou stranu). Na západě od našich hranic by v politice navždy skončil.

Zimola má jenom jeden silný argument a sice ten, že v jiných případech (Karel Březina, bývalý hejtman Novák a další), Sobotka takto důsledně nepostupoval. Má, bohužel, pravdu, ale vždycky je lepší někdy začít, než korupci ignorovat. Současná krize v jihočeské organizaci ČSSD není pro stranu ničím příjemným. Pokud se nenajde nějaké rozumné řešení, bude to oslabovat tuto stranu nejen v Jihočeském kraji, ale i na celostátní úrovni. Zimolův eventuální odchod do SPOZ by byl jistě vítanou vzpruhou pro tuto pidistranu, ale se Zimolovým renomé korupčníka se nedomnívám, že by se tato strana mohla přehoupnout přes laťku volitelnosti 5 %.

Obávám se, že i tato cesta by byla slepou uličkou. V případě, že by SPOZ dostala 4 % hlasů ve volbách, znamenalo by to především další oslabení sociální demokracie. Stejně tak, pokud by došlo k rozpadu celé jihočeské kandidátky ČSSD. Zimola by udělal nejlépe, kdyby na 14 dní zmizel na dovolenou a celou věc si sám pro sebe ujasnil, komu chce vlastně sloužit. Tak, jak postupuje, poslouží nejlépe A. Babišovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.