Paroubek: S Babišem nebo bez Babiše?

25.03.2017 11:45

Sociální demokracie řeší v současné době velké dilema. Sobotka říká, že pokud sociální demokracie prohraje volby, tím míní, že prohraje volby s velkým odstupem za vítězem, bude muset jít od opozice. Naopak J. Zimola, hejtman jihočeského kraje a Sobotkův oponent, říká, že by se s Babišem vládnout mělo. Jak to tedy je a má být?

Paroubek: S Babišem nebo bez Babiše?
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Řekněme si otevřeně, že to do značné míry závisí na volebním výsledku. Pokud bude mít Babišovo hnutí ANO řekněme 25 % a více hlasů a sociální demokracie se bude potácet někde mezi 10–12 % odevzdaných hlasů v podzimních volbách, bude sociální demokracie muset příští čtyři roky (a možná déle) vytrpět v opozici. Jiná cesta k očistě strany, včetně rozsáhlých personálních, programových a dalších změn prostě není.

Představa, že si několik vrcholných stranických funkcionářů udrží ministerské posty za cenu dalšího výprodeje strany, prostě není šťastná a stranu by vedla k postupné likvidaci, takže by nejspíše následovala osud polských sociálních demokratů, kteří dnes již v polském parlamentu ani nezasedají.

Druhá možnost je, že sociální demokracie ve volbách získá nějakých 15 – 18 % hlasů, což tak ovšem ani zdaleka nevypadá, a bude tak pro hnutí ANO přijatelným objektem k vytvoření nové koalice. I v této situaci by ovšem předáci sociální demokracie měli být velmi zdrženliví, protože vstupovat do povolební koalice s hnutím ANO z pozice junorního partnera, by znamenalo těžké ztráty v následujících volbách.

V tomto se, mylsím, Jiří Zmola velmi mýlí. Do koalice s hnutím ANO není možné jít za každou cenu. Byť by to byl třeba zájem A. Babiše či M. Zemana.

M. Zeman se nedávno vyjádřil, že by takovouto spolupráci preferoval. Ten ovšem v této chvíli vidí jen svůj zájem v prezidentské volbě, ve které, pokud by jej podpořily dvě největší české politické strany, by vystupoval jako vysoký favorit a mohl by vyhrát volby prakticky již v prvním kole. Sociální demokracie však přeci neřeší prezidentskou volbu. Zdá se, že Zeman, s ohledem na slabý kompars ostatních kandidátů, bude zvolen v každém případě.

Sociální demokracie se musí starat především sama o sebe. A pokud ve volbách prohraje, měla by se vydat cestou očisty a čekání. A čím dříve tuto cestu nastoupí, tím kratší dobu bude cesta trvat. Vrátit se na výsluní bude samozřejmě těžké. Pokud bude mít strana ze státního rozpočtu méně peněz za méně hlasů voličů, bude limitována i při vedení volební kampaně v příštích volbách. Pokud odvolací soud, byť i jen z části, potvrdí rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 1 v kauze Altner, bude to mít na finance ČSSD další devastační účinek.Strana se bez peněz prostě dostane do složité situace. Chtělo by se dodat, že v ještě složitější situaci ČSSD bude, pokud by byla slabším koaličním partnerem v koaliční vládě s Babišem.

Ona ostatně pozice 2. nejsilnější politické strany v zemi není v tuto chvíli pro ČSSD vůbec jistá. V krátké době bude hrát silnou roli fenomén předvolební aliance lidovců a Starostů a nezávislých. Tato nová politická formace může na podzim získat 12-15 % hlasů, a tedy mít lepší volební výsledek než ČSSD…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…