Paroubek: Státní rozpočet - velký úspěch vlády

06.01.2017 6:35

Vláda od počátku svého mandátu před třemi lety naprosto změnila přístup k řešení fiskálních a národohospodářských problémů země. Namísto bezhlavých rozpočtových škrtů, kterými se vyznačoval Nečasův a Kalouskův kabinet, přistoupila k podpoře růstu spotřeby obyvatelstva prosazením trvalého růstu mezd veřejných zaměstnanců a dále důchodů, což pozitivně ovlivnilo vývoj příjmů zaměstnanců také v podnikatelské sféře.

Paroubek: Státní rozpočet - velký úspěch vlády
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Vláda bohužel naráží rovněž na limity svých možností, pokud jde o veřejné investice. Tyto limity zdědila zejména po Nečasově vládě v oblasti investic v dopravě, kdy bylo minimum investičních akcí připraveno projekčně a také pokud jde o investiční připravenost a výkupy pozemků. Sobotkova vláda se to snaží dohánět, ale, otevřeně řečeno, ani dosavadní ministři dopravy z hnutí ANO, Prachař a Ťok, nepředvedli a nepředvádějí zrovna skvělou práci.

Dobrou práci s evropskými fondy, pokud jde o vytvoření systému čerpání evropských peněz, neodvedla ani ministryně pro místní rozvoj Šlechtová. V oblasti investic i čerpání evropských peněz jsou vidět velké slabiny. Kdyby bylo čerpání peněz alespoň uspokojivé, nedosahoval by přebytek státního rozpočtu takové výše. Je ovšem potřeba ocenit jak hospodářský růst země, kterému vláda svou rozpočtovou politikou pomáhá, tak výběr daní, který se podstatně zlepšil. I když je samozřejmě možné hnidopišsky ukazovat například na nižší dynamiku DPH, nežli bylo plánováno.

Co je však jisté, že si vláda za svou politiku nezaslouží uštěpačné poznámky ze strany některých přihlouplých ekonomických analytiků, kteří předhazují vládě, a zejména ministru financí, že rozdíl mezi rozpočtovaným schodkem státního rozpočtu a skutečným přebytkem je cca 130 miliard. Možná, že by byli spokojeni s trojciferným schodkem, jak to bylo obvyklé za Nečasovy vlády.. ...

Jsou to v podstatě titíž analytici, kteří v letech 2010 – 2013 hecovali Nečase a Kalouska k seriálu nesmyslných rozpočtových škrtů, a když rozpočtové škrty kulminovaly, divili se, že HDP neroste. HDP nejen že nerostl v letech 2012 a 2013, ale výkonnost ekonomiky i produktivita práce dokonce klesaly. Tito lidé by opravdu neměli dnes mít odvahu posuzovat výkon této vlády, který je v rozpočtové oblasti velmi dobrý.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

18:05 Kovářová (STAN): Politika se nedá dělat od jedné tiskovky k druhé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k neúčasti hnutí ANO na jednání o důchodové reformě n…