Paroubek: V rozvědce se ztratil „soudruh Mlíkař“

20.07.2018 16:55

Vždycky když se někdo nebo něco záhadně ztratí, tak si vzpomenu na Hrabalovu knihu Skřivánky na niti. Také tam se ztratil, po zásahu Státní bezpečnosti, soudruh Mlíkař, poté, co vedl řeči, které STB mohla považovat za protistátní. A soudruh Mlíkař, jak B. Hrabal časem ukázal v knize, se následně objevil v dolech a nebyl sám.

Paroubek: V rozvědce se ztratil „soudruh Mlíkař“
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Při kontrole hospodaření české civilní rozvědky (ÚZSI) vyplouvají na povrch smutné věci. Vyšetřování nařídil před půl rokem, jako šéf resortu vnitra, tehdejší ministr vnitra Lubomír Metnar, který je nyní v druhé Babišově vládě ministrem obrany. Nejprve do konce června a nyni v novém termínu do poloviny července má být podána poslanecké sněmovně (Stálé komisi pro kontrolu ÚZSI) zpráva o tom, kam se ztratily odposlouchávací mobilní přístroje Agáta, za něž ÚZSI před nedávnem zaplatila 90 mil. Kč.

Podle zákulisních informací šest z těchto Agát mělo být darováno do Egypta tamním rozvědkám, což pochopitelně z jejich šéfů v Egyptě dodatečně už těžko někdo potvrdí. A další jedna až tři Agáty se „potulují“ po České republice. Řekněme si otevřeně, že to není právě příjemná zpráva. Protože se jedná o Agáty, které jsou v nejnovějším a vylepšeném typu vybaveny počítačem se speciálním softwarem. Tato zařízení umožňují zachytit signál všech telefonních hovorů v širokém okolí včetně čtení zpráv, odposlechů anebo dekódování šifrovaných obsahů telefonních hovorů a SMS zpráv.

Dále se v zákulisí hovoří o tom, že se jaksi stále dohledávají desítky milionu korun, které měly být předány a existují jisté pochybnosti, zda předány byly únoscům, coby výkupné za unesené české občany v zahraničí. Nechci celou věc už dále příliš rozebírat, ale zdá se, že se rýsuje skandál opravdu monumentálních rozměrů, ve kterém jde jednak o bývalé vedení ÚZSI a jeho činnost, která může být posuzována z hlediska trestně právní odpovědnosti, ale jde také o politickou odpovědnost…

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

A ministrem vnitra, v letech 2015 – 2017, kdy byly zjištěny v civilní rozvědce zmíněné nedostatky, byl první místopředseda ČSSD Milan Chovanec. Být na místě Chovance, věděl bych co je má povinnost. Ale třeba se ještě celá věc nějakým věrohodným způsobem vysvětlí. Pokud ne, přistoupí Stálá komise pro kontrolu ÚZSI ke zmasakrování bývalého vedení ÚZSI a také k vymezení politické odpovědnosti za celou kauzu, která je jasná.

Ještě chci podotknout, že současný premiér A. Babiš, možná trpící jistou obsesí, se domnívá, že tzv. Šuman, který umožňoval veřejnosti, aby se seznamovala s Babišovými intimními rozhovory, nebyl nikdo jiný nežli pracovníci civilní rozvědky. To už by ale bylo nejen porušení zákona, ale také porušení ústavy. Protože civilní rozvědka na území České republiky prostě operovat nesmí. Ale třeba se celá věc nějakým věrohodným způsobem vysvětlí a premiér Babiš se přesvědčí, že měl halucinace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…