Paroubek: Vláda dala přednost xenofobii před solidaritou

02.12.2014 21:07

Vláda na své pondělní schůzi rozhodovala o možnosti přijetí 5 – 10 tisíc syrských uprchlíků na naše území. A rozhodla o této možnosti negativně.

Paroubek: Vláda dala přednost xenofobii před solidaritou
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Dvě politické strany zasedající ve vládě rády hovoří o solidaritě – ČSSD a KDU-ČSL. Přitom díky solidaritě zemí Západu získalo možnost nové existence statisíce našich exulantů po únoru 1948 a po srpnu 1968. Normální například ve Švédsku či Německu je že tyto státy a jejich občané projeví v případě krizí a krvavých vnitřních konfliktů jako je ten v Sýrii mezinárodní solidaritu. U nás ale vláda tuto možnost smetla ze stolu, a namísto toho rozhodla uspokojit latentní xenofobii části našich spoluobčanů. Je smutné, že česká politická elita nedokáže uvažovat podobně jako elity nejvyspělejších demokracií. Jestli v něčem vidím odkaz V. Havla – není to záměrné zkomplikovávaní vztahů s Čínou, ale skutečná mezinárodní solidarita.

Pokud jde o volyňské Čechy a jejich přijetí a integraci do české společnosti, je to krok správným směrem. Prezident Zeman, jak vidno, nedělá pouze politické chyby, ale také velmi přínosné věci. Je dobře, že problém volyňských Čechů na Ukrajině dokázal včas zviditelnit a to i proti vůli odpovědných pracovníků české zahraniční služby.

Jiří Paroubek

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…