Paroubek: Za předražené zdravotnického vybavení vrátí ČR Bruselu 163,4 milionu

27.11.2014 15:51

Česká republika bude podle zprávy ministerstva financí vracet Bruselu 163,4 milionu korun za předražené nákupy zdravotnického vybavení.

Paroubek: Za předražené zdravotnického vybavení vrátí ČR Bruselu 163,4 milionu
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Peníze nebudou vracet jednotlivé nemocnice, ale vrátí je ministerstvo zdravotnictví, které dle auditů selhalo při nastavování pravidel i při kontrole jejich dodržování. Tyto chyby ministerstva zdravotnictví jsou z doby, kdy byl ministrem T. Julínek (ODS).

Nejvíce při nákupech zřejmě chybovala nemocnice v Hradci Králové, která podle auditorů za přemrštěné ceny pořídila přístroje pro onkologické a traumatologické centrum a vyhodila tak oknem 55,5 milionu korun. Leoš Heger, bývalý ředitel královehradecké nemocnice (a bývalý ministr zdravotnictví) však za nákupy přístrojů stojí a tvrdí, že jejich dodavatel byl vybrán v naprosto regulérní soutěži. To je úsměvné tvrzení.

Je třeba, aby za předražené nákupy a vracení peněz čerpaných z evropských fondů byla vyvozena osobní odpovědnost. Česká republika získala na období let 2007–2013 v přepočtu na jednoho obyvatele z EU nejvíce peněz. Zároveň je v čerpání z evropských fondů na toto období nejhorší ze všech států EU. Není možné, aby ti, kteří jsou za tuto tristní situaci odpovědní, nebyli veřejně označeni a aby z toho pro ně neplynuly žádné právní důsledky. Mezi prvními by měli být jmenováni pánové Julínek a Heger, bývalí ministři zdravotnictví dvou pravicových vlád.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Paroubek - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …