Paroubek: Zemanova obrana eura

23.06.2017 15:48

M. Zeman na včerejším Žofínském fóru brilantně argumentoval, pokud jde o přijetí společné evropské měny, eura.

Paroubek: Zemanova obrana eura
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

Bohužel to byla argumentace poněkud akademická. V tuto chvíli i M. Zeman ví, že především díky postupu vedení ČNB, které po tři a půl roku plánovitě oslabovalo českou měnu, u nás není možné při současném kurzu koruny ve vztahu k euru evropskou v nejbližších letech zavést.

Je potřeba také říci, že i nově připravované kroky vedení ČNB (navýšení úrokových sazeb), budou prolongovat současný stav, tedy slabou korunu.

M. Zeman správně argumentoval, že je u nás v současné velmi nízká věrohodnost evropské měny. Pouze 30 % českých občanů ji považuje za pozitivní. Naopak na Slovensku považuje společnou evropskou měnu za pozitivní 70 % občanů a stejné procento je spokojeno s členstvím Slovenska v EMU. Před osmi lety, při zavedení eura na Slovensku, byla nedůvěra vůči této měně podobná jako nyní u nás.

M. Zeman ovšem vstoupil na tenký led svými komentáři k našemu členství v EU. I já, podobně jako on, jsem stoupenec referenda v mnoha otázkách. Dá se říci, že prakticky ve všem. Ale nechat v tuto chvíli české občany hlasovat o setrvání v EU, to by byl politický hazard. Ale prezidentská volba se blíží.

Předpokládám, že v podzimních volbách do sněmovny, ale i ve volbách prezidentských, většina politických stran a prezidentských kandidátů využije tuto kampaň k tomu, aby vysvětlila občanům, proč je pro nás členství v EU výhodné. Je ovšem otázka, zda je ČR schopna z členství v EU vytěžit vše, co by bylo vhodné a možné. Včera byla například zveřejněna zpráva, že z evropských fondů na finanční perspektivu let 2014–2020 bylo za 3,5 roku smluvně zajištěno čerpání pouze 27,5 %. A skutečné čerpání za smluvním zajištěním samozřejmě zaostává.

To tedy znamená, že nejsme příliš schopni využívat benefitů, které nám členství v EU dává. A k těm benefitům patří i to, že budeme schopni vyčerpat veškeré evropské peníze, které nám v sedmiletém období mají do republiky možnost připlout, tj. zhruba 600 miliard korun.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)
Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.