Pastuchová (ANO): V ČR kvete černý trh se substitučními léky

04.02.2016 14:36

V ČR kvete černý trh se substitučními léky. Odborníci ve sněmovně hledali řešení, jak ho omezit

Pastuchová (ANO): V ČR kvete černý trh se substitučními léky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mgr. Jana Pastuchová (ANO)

Nedodržování povinnosti evidence receptů na substituční léky ze strany lékařů a jejich nadměrné a vícenásobné předepisování. To jsou hlavní důvody, proč v České republice funguje nelegální distribuční trh se substitučními léky. Shodli se na tom odborníci u kulatého stolu, který 28. ledna 2016 v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR uspořádala poslankyně Jana Pastuchová.

„Někteří lékaři nevedou evidenci toho, komu a jaké množství substitučního léku předepisují, a to navzdory faktu, že je to jejich povinnost. Toho logicky využívají někteří pacienti, kteří si z přeprodeje substitučních léků, především Subutexu, udělali byznys a prodávají je i lidem nezahrnutým do léčby,“ říká poslankyně Jana Pastuchová s tím, že užívání substitučních léků bez lékařského dozoru se v podstatě rovná užívání tvrdých drog a každý rok přibývá lidí, jejichž první drogou je právě Subutex.

Experti na zdravotnictví a drogovou problematiku především postrádají účinný mechanismus, který by zabraňoval nadměrné a vícenásobné preskripci. A rovněž podle nich v ČR chybí jasná, kontrolovatelná a vynutitelná pravidla substituční léčby, resp. předepisování a užívání substitučních léků. „Řešením by mohla být elektronická preskripce. Systém, který by pohlídal, že substituční léky předepisují pouze oprávnění lékaři, a hlídal by také počet receptů a množství předepisovaných léků,“ doplňuje Jana Pastuchová.

Dále se například diskutovalo o dostupnosti substituční léčby a případné úhradě substitučních léků ze strany pojišťoven. „Substituční léčba je poměrně finančně náročná, obzvlášť pro většinu drogově závislých, kteří se díky drogám dostali na dno. Stojí tedy stále před stejnou otázkou, kde sehnat peníze, což nezřídka končí kriminálním chováním,“ vysvětluje Jana Pastuchová.

Jediným hrazeným substitučním lékem je Suboxone

Na setkání zaznělo, že až 25 % drogové kriminality je spojeno právě s nelegální distribucí substitučních léků. Jediným hrazeným substitučním lékem je bezpečnější Suboxone. Počet uživatelů, kteří by ho mohli užívat, je však díky přísným podmínkám omezen natolik, že se v ČR téměř nepředepisuje. V srpnu 2015 se podle Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti (NMS) tímto hrazeným preparátem léčilo 75 pacientů.

V ČR podle odhadů NMS v roce 2014 užívalo tvrdé drogy (opioidy a pervitin) 47 700 lidí, z toho přibližně 7 200 lidí bylo závislých na buprenorfinu – především Subutexu. V substituční léčbě bylo odhadem 4 000 osob.

Kulatého stolu se kromě poslankyně Jany Pastuchové zúčastnili zástupci z ministerstva práce a sociálních věcí, ministerstva financí, ministerstva zdravotnictví, národní protidrogové centrály, Společnosti pro návykové nemoci, Protidrogové komise Rady hl. m. Prahy, Státního ústavu pro kontrolu léčiv a pojišťoven. Jednotlivé subjekty dostaly úkoly, které budou předmětem dalšího setkání u kulatého stolu, které se uskuteční na půdě poslanecké sněmovny 10. března 2016.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky