Pavel Sehnal (ODA): Státní boj s covidem je překotný. Přijdou tisíce soudních sporů

23.09.2020 18:00

Premiér vyměnil ministra zdravotnictví, podle mnoha vyjádření čelíme druhé vlně koronavirové pandemie a začíná se mluvit o dalších omezeních. Vláda tvrdí, že nehodlá provádět restrikce ekonomického charakteru, ale ve skutečnosti je již dávno dělá. Chápu, že panuje obava z masového šíření nákazy v barech a nočních klubech či restauracích. Ale kdo těmto firmám nahradí ztrátu? Kdo propuštěným zaměstnancům po krachu podniků dá práci? Stát bude čelit dalším problémům a to se ještě nevypořádal s důsledky první vlny a jarního vypnutí ekonomiky.

Pavel Sehnal (ODA): Státní boj s covidem je překotný. Přijdou tisíce soudních sporů
Foto: Archiv ODA
Popisek: Předseda ODA Pavel Sehnal

Vzhledem k tomu, že vláda jednala překotně a neuvážlivě, zákon jasně říká, že krizový orgán, což je Ministerstvo vnitra ČR, je povinno nahradit škody, které způsobilo krizovými opatřeními. Jednoduše řešeno, ve vzduchu visí obrovská nepopsaná faktura, která přiletí na Ministerstvo vnitra a pak poběží lhůta šesti měsíců od ukončení krizových opatření, která částečně skončila v květnu, některá přetrvávají do dneška a jiná se budou pravděpodobně obnovovat. 
 

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části
 
Lze očekávat, že během listopadu a prosince za státem naskočí celá řada pohledávek. Počítám, že půjde o tisíce soudních sporů, kdy podnikatelé, co v rámci vládních programů nebyli nijak uspokojeni, nebudou mít jinou možnost, než chtít po státu náhradu. Je to logické. Hoteliéři měli možnost získat aspoň nějakou satisfakci a některé další obory také. Jiné ovšem měly smůlu.
 
Občanská demokratická aliance se ptá, proč hotel podporu dostane a kupříkladu pekárna či prádelna nikoliv? Přitom existují právě třeba pekárny, které většinu své produkce dodávají do hotelů, anebo průmyslová prádelna prádla, která pere pouze pro hotely. Právě takové podniky v okamžiku uzavření všech hotelů neměly žádnou šanci. Je spravedlivé a demokratické uznat nárok takových podnikatelů, kteří přijdou za státem a řeknou: hotelům jste kompenzaci dali, já ji chci také a jdu si to podle krizového zákona vysoudit. Podle odhadů ODA může jít o zhruba 200 - 300 miliard korun.
 

Anketa

Věříte Romanu Prymulovi?

52%
48%
hlasovalo: 29351 lidí
 
Vláda premiéra Babiše se sice v určitý moment pokusila změnit praxi a omezení vydávat pod patronací Ministerstva zdravotnictví a zákona o ochraně veřejného zdraví, aby se tak vyhnula zmiňovaným žalobám, ale naštěstí převládá právní názor, že se pořád jednalo o soubor krizových opatření. Podobně jako kdyby byla válka, pak by různá krizová opatření mohlo vyhlašovat Ministerstvo obrany. Proto ve smyslu zákona je odpovědnou osobou Ministerstvo vnitra, i když funguje v součinnosti s jinými ministerstvy.
 
Neznamená to, že za škody nebude nikdo zodpovídat. Zákon to stanovuje takto, protože vláda nemá právní subjektivitu. Bylo by proto načase, aby se kabinet vzpamatoval a začal pracovat koncepčně, myslel na všechny a nepokračoval v likvidaci našeho hospodářství. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

9:15 Mach (SPD): Evropa ekonomicky podráží sama sobě nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ochromení zdravého rozumu a pragmatického jednání …