Pavel Sehnal (ODA): Vláda propásla příležitost neprodleně zahájit důchodovou reformu

01.09.2020 16:00

Stávající důchodový systém je dlouhodobě neudržitelný. Tato vláda si od Sněmovny nechala vystavit bianco šek na 500 miliard. To je tolik, že si s takovým balíkem neví rady.

Pavel Sehnal (ODA): Vláda propásla příležitost neprodleně zahájit důchodovou reformu
Foto: Archiv ODA
Popisek: Předseda ODA Pavel Sehnal

Proto její ministři překotně vymýšlejí předvolební dárečky svým skupinám voličů. Mezi ně patří i „rouškovné“, pět tisíc korun do peněženky každého seniora ještě do Vánoc. Na něm se kupodivu shodne jak ministryně Maláčová (ČSSD), která s ním přišla, tak i premiér Andrej Babiš (ANO 2011). Byť navrhuje nějaké jeho kosmetické úpravy, ale princip zůstává stejný. Dáreček. Lhostejno, že roušky si za ně senioři koupí jen těžko, spíš to vypadá na dárečky vnoučatům, kapra či vánoční becherovku. Proč třeba tak potřebné roušky seniorům nepředepíší obvodní lékaři a nehradí je zdravotní pojišťovny? 
 
Vraťme se ale k rozpočtu a k reformě penzijního systému. Ano, důchodcům se má přidat! Ale systémově: cestou důchodové reformy. Trvalými principy, do kterých politici nebudou moci zasahovat. Způsobem, který zajistí dlouhodobou udržitelnost systému. Léta se politici handrkují o výši schodku státního rozpočtu. Chtělo by se říci, že o pár kaček. Ve srovnání s gigantickým dluhem půl bilionu korun, který se snaží letos za každou cenu beze zbytku utratit. I kdyby to mělo být za úplné nesmysly. O co větší by dávalo smysl, kdyby se ušetřené desítky až stovky miliard korun raději vrhly do nastartování tak potřebné penzijní reformy. Kdy, když ne teď?
 

Ing. Pavel Sehnal

  • Praha bez chaosu
  • zastupitel měst. části
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

18:09 Havlíček (ANO): Působíte směšně. Zcela jasně se o kvóty jedná. Cituju z migračního paktu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.