Pavera (TOP 09): Podporujme mladé vědce v Moravskoslezském kraji

21.06.2017 17:08

Poslanec TOP 09 za Moravskoslezský kraj Herbert Pavera uspořádal na půdě Poslanecké sněmovny konferenci, věnovanou aplikaci vědy a podpoře vzniku zejména, ale nejen biotechnologických firem. Zúčastnili se jí zástupci státních institucí, akademické sféry i úspěšných podniků ze severní Moravy.

Pavera (TOP 09): Podporujme mladé vědce v Moravskoslezském kraji
Foto: archiv starosty
Popisek: Mgr. Herbert Pavera (TOP 09) poslanec a starosta obce Bolatice

"ČR má sice nejnižší nezaměstnanost, ve srovnání s vyspělými státy však stále převažují pracovní místa s nízkou produktivitou. Pořád se spíše blížíme představě montovny Evropy, než moderní, inovativní ekonomice. Česká pracovní místa proto budou nejvíce ohrožena nastupující digitalizací, automatizací a rozšiřováním robotů ve výrobě. Východiskem je podporovat vznik míst s vysokou přidanou hodnotou, a to za pomoci přenosu poznatků vědy do praxe," uvedl Herbert Pavera.

Zdůraznil, že podpora aplikovaného výzkumu je velkou příležitostí pro Moravskoslezský kraj, který trpí útlumem tradičního průmyslu: "Veřejné prostředky by měly cílit na zlepšení přenosu výsledků výzkumu do praktického využití. Místo desítek tisíců nových úředníků za miliardy korun by měla současná vláda více podporovat vědce, především z řad mladých absolventů a studentů. Tím nejen zvýšíme nízké mzdy v regionu, ale také zamezíme odchodu mladých, šikovných lidí z Moravskoslezského kraje."

Podle Herberta Pavery na severní Moravě existují všechny předpoklady pro vznik moderní ekonomiky s vysokou přidanou hodnotou a poté i vysokou životní úrovní. "Máme kvalitní univerzity, nadějné studenty i dobře fungující firmy v oblasti biotechnologií, které dokazují, že tudy vede cesta. Stát i kraj by měli akademický a soukromý sektor propojovat, hledat perspektivní investory a snižovat byrokracii. Bohužel, administrativa je dnes příliš rozbujelá a především malé a střední podniky naopak stále více zatěžuje," uzavřel lídr moravskoslezské krajské kandidátky pro podzimní volby do Poslanecké sněmovny Herbert Pavera.

O současném stavu podpory aplikovaného výzkumu na konferenci informovali náměstek vicepremiéra pro vědu, výzkum a inovace Arnošt Marks a ředitel Technologické agentury České republiky Petr Očko. Mezinárodní porovnání se špičkou na tomto poli, Izraelem, představil pedagog a manažer profesor Zohar Ben-Asher. Moravskoslezský kraj zastupovali ředitel Centra podpory inovací VŠB-Technické univerzity v Ostravě Martin Duda, Martin Radina z Diagnostického centra J. G. Mendela, součásti 4Medical Innovations Ostrava. Na konferenci vystoupili také poslanec za TOP 09 a bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger a ředitelka Centra pro přenos poznatků a technologií Univerzity Karlovy Hana Kosová.

Mgr. Herbert Pavera

  • TOP 09
  • Koukněte: https://www.herbertpavera.cz/zustanme-v-kontaktu
  • senátor


 

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.