Pavera (TOP 09): Tísně sociálně slabých se nesmí zneužívat

10.03.2014 21:45

V posledních letech jsme byli svědky růstu zadlužení domácností a spousty osobních bankrotů. Našeho kraje s vysokou nezaměstnaností a nízkými platy se to palčivě dotýká. Na neštěstí ostatních se často nemorálně přiživují různé skupiny lidí. Proto jsem s dalšími kolegy poslanci předložil několik novel zákonů, které by měly situaci především důchodců a sociálně slabých zlepšit.

Pavera (TOP 09): Tísně sociálně slabých se nesmí zneužívat
Foto: archiv starosty
Popisek: Mgr. Herbert Pavera (TOP 09) poslanec a starosta obce Bolatice

Jeden z nich se týká vysokých odměn při soudním vymáhání tzv. bagatelních pohledávek. Typicky se jedná o malé částky v řádu stokorun, které vznikly třeba opomenutím zaplacení, např. účtu za elektriku nebo plyn. Tyto jednoduché, opakovatelné pohledávky se řeší rozhodnutím soudu. V naprosté většině případů je práce advokátních kanceláří a exekutorů s těmito typy pohledávek rutinní s náklady blížícími se nule. Podle současných pravidel jim však soudy automaticky přisuzují několikatisícové odměny bez ohledu na složitost případů.

K čemu to vede? Dluh za několik stovek korun naroste klidně až na dvacet tisíc. Některé advokátní kanceláře toho dokážou zneužít, uměle dlužné částky rozdělují, soudy jsou pak zatěžovány desítkami tisíc případů a nestíhají řešit závažnější věci. Proto navrhujeme, aby se vysoké náklady řízení nepřičítaly ke dluhu, a pokud ano, soud musí jejich přiznání řádně odůvodnit. Navíc odstraníme diskriminaci těch věřitelů, kteří si advokáta nenajali, u soudu vystupují vlastním jménem a mají s tím své vlastní náklady. 

Náš návrh rozhodně nepomáhá notorickým neplatičům a podvodníkům, jak tvrdí někteří kritici. Věřitel dostane vždy paušál alespoň 600 Kč, který pokryje náklady u drtivé většiny případů bagatelních pohledávek. Pokud bude vymáhání komplikované, např. z důvodu zdržování a různých jiných překážek ze strany neplatiče, soud vždy může přiznat náhradu nákladů advokátovi věřitele. Dluhy se platit musí, na tom náš návrh nic nemění.

Mezi advokáty a exekutory znám spoustu poctivých lidí, kterých si vážím a kteří dělají své řemeslo dobře a jsou pro bezproblémové fungování vymáhání pohledávek nepostradatelní. Bohužel, stejně jako v každé jiné profesi se zde najdou nepoctiví lidé, kteří zneužívají tísně sociálně slabých. Proti těm míří náš návrh, nikoli proti těm poctivým.

Mgr. Herbert Pavera

  • TOP 09
  • Koukněte: https://www.herbertpavera.cz/zustanme-v-kontaktu
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: top09.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.