Pavlát (ČSSD): Zabraňte zničení parku Smetanka bytovou výstavbou

27.02.2020 18:29

Parku Smetanka v Praze 9 hrozí, že nad ním bude čnít pětadvacet metrů vysoká bytová výstavba, která zcela změní ráz zelené lokality a vynutí si zbourání historických objektů, Jiránkovy vily ze 17. století a továrny z první poloviny minulého století.

Pavlát (ČSSD): Zabraňte zničení parku Smetanka bytovou výstavbou
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

Kandidát ČSSD do senátu a nový předseda místní organizace ČSSD Praha Vysočany David Pavlát se kvůli riziku možné devalvace místa s jedinečným geniem loci obrátil na Jana Jarolíma z ODS, který stojí v čele radnice Prahy 9, a vyzval ho k jasnému a ráznému jednání.

„Stavby, které by měly jít k zemi kvůli bytům, si takový osud nezaslouží. Jsou jiná místa, která by si zasloužila pozvednutí na lepší úroveň. A že jich v Praze 9 není zrovna málo. Trendem posledních let je využívat pro bytovou výstavbu nevzhledné brownfieldy, přál by si, aby Praha 9 šla v tomto ohledu ve šlépějích světových metropolí,“ uvedl Pavlát.

Připomíná, že v deváté městské části šel nedávno k zemi jiný objekt s dlouhou historií – hostinec U Brabců. Původně ho chtěla radnice zrekonstruovat, ale nakonec byla budova z 19. století zbourána a na jeho místě vznikne maximálně kopie. „Doufám, že v případě Jiránkovy vily napnete síly a ukážete, že to s historickými budovami není na Praze 9 tak špatné,“ dodal Pavlát.

„Udivuje mě, že vskutku s klidem Praha 9 a magistrát přecházejí to, že developer plánuje vybudovat výškovou výstavbu na okraji přírodního parku Smetanka. Na okraji parku, do kterého město v minulých letech investovalo nemalé peníze, aby mu vrátilo přírodní vzhled vytvořením meandrů na říčce Rokytce,“ doplňuje předseda pražské sociální demokracie Petr Pavlík.

Proti zbourání vily a přilehlé továrny na cukrovinky se angažují i občané. Kromě samotného bourání historických objektů se jim nelíbí také skutečnost, že navrhovaná nová výstavba je předimenzovaná a narušila by přírodní ráz parku. Tento občanský odpor má podporu i sociální demokracie Prahy 9.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky