Peake: Nábřeží žije, Praha umírá

12.09.2013 21:16

Tuto sobotu uzavře pražský magistrát Smetanovo nábřeží dopravě. Účelem této a několika dalších sobot je zkušební vytvoření nové pěší zóny, na níž se bude odehrávat různorodý program.

Peake: Nábřeží žije, Praha umírá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

Budování žijících veřejných prostorů je nepochybně chvályhodné a Praha by se měla snažit každou takovou možnost využít. Magistrátu se to ale moc nedaří.

Oživení vltavských náplavek pro občany a návštěvníky Prahy jako by teprve v posledních dnech někoho napadlo. Podoba hlavního bulváru, Václavského náměstí, je tristní. Mnohé parky (Kampa) čekají již několik let na rekonstrukci.

A tak vytvořit pobytový prostor uprostřed jednoho z hlavních tahů centrem města vypadá spíš jako hloupý vtip nebo spíše nápad hodný primátora Hudečka, který neváhal uzavřít občanům Prahy metro, jen aby v něm mohl natáčet americký filmový štáb. Nejspíše je to ale jen důsledek naprosté neschopnosti vytvořit ucelenou vizi rozvoje centra Prahy a nahrazování této vize drobnými nápady.

Praha, a její centrum obzvlášť, je ale velmi citlivá na podobně anorganické dopravní hurá akce. Výsledkem uzavřeného Smetanova nábřeží bude ucpaná Malá Strana, kterou se potáhne každý, kdo bude chtít dojet třeba z Vyšehradu na Staré Město. Stejně, jako uzavření dolní části Václaváku znamenalo, a stále znamená, celodenně ucpanou ulici Politických vězňů. Přitom přínos této uzavírky je nulový. Spodní Václavské náměstí nevypadá o nic lépe, neláká k návštěvě o nic více než dříve.

Příjemně se žije tam, kde jsou místa na rekreaci a bez hluku z aut a tramvají. Ale člověk potřebuje také občas dojet z jednoho místa na druhé. Dopravní obslužnost je součást pocitu komfortu, který ve městě chceme. Kultivujme proto veřejné prostory tam, kde již přirozeně existují a ponechme přitom Prahu průjezdnou.

Mgr. Karolína Peake

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: LIDEM

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.