Pecková (STAN): Na kosmetickou změnu barev vozidel PID není vhodná doba

28.07.2020 6:37

Neschopnost komunikace současného vedení Středočeského kraje měla způsobit, že pražští radní chtějí schválit nový design vozidel PID i samotné logo PID bez dohody se Středočeským krajem. In

Pecková (STAN): Na kosmetickou změnu barev vozidel PID není vhodná doba
Foto: STAN
Popisek: STAN

Integrovaná doprava má však působit jednotně, a to nejen v oblasti společných jízdenek a návazností mezi vlaky a autobusy, ale svým vzhledem. V kraji však dochází k výpadkům příjmů do rozpočtu. Je nutné mít dostatek peněz na dokončení integrace a zachování rozsahu dopravní obslužnosti a infrastruktury, proto středočeský STAN Praze navrhuje najít společné řešení designu vozidel a loga PID až po odeznění krize.

„Významné integrované dopravní systémy v Česku i zahraničí mají svůj jednotný design včetně loga. Kvůli neochotě Středočeského kraje hrozí, že budou v budoucnu vozidla PID vypadat jinak v Praze než ve Středočeském kraji,“ sdělila Ing. Věra Kovářová, poslankyně, členka Podvýboru pro dopravu a zastupitelka Středočeského kraje. Na základě designérské soutěže mělo být vybráno nové logo systému PID a vytvořena nová vizuální identita systému PID (vzhled vozidel), která zároveň vizuálně sjednotí integraci veřejné dopravy v Praze i Středočeském kraji do jednoho moderního a atraktivního systému, které zajišťuje dopravní obslužnost téměř čtvrtiny obyvatel Česka. „Vedení kraje se této soutěže z nepochopitelných důvodů ani do vypuknutí koronavirové krize příliš aktivně neúčastnilo. Přitom i současný barevný vzhled vozidel je výsledkem kompromisu, který Středočeský kraj akceptoval, protože v současné „trikolóře“ – státních barvách České republiky jsou zastoupeny barvy obou krajů. Kvůli nečinnosti kraje nyní hrozí, že Praha přijme své rozhodnutí o vzhledu vozidel jednostranně,“ doplnila poslankyně Kovářová. Podle Kovářové je však momentální načasování změny barev i loga nevhodné a je třeba vzniku „barvičkové války“ mezi Prahou a Středočeským krajem zabránit.

„Kvůli koronaviru dojde k výpadkům příjmů do středočeské krajské pokladny. Prioritou kraje bude dokončit integraci veřejné dopravy a zachovat rozsah dopravní obslužnosti – to znamená mít dostatek peněz, aby kraj nemusel škrtat ani vlakové, ani autobusové spoje“, shrnula finanční situaci kraje Mgr. Petra Pecková, starostka Mnichovic a kandidátka na středočeskou hejtmanku za hnutí STAN ve spolupráci s KDU-ČSL a SNK-ED. „Chápu potřebu inovace, ale v současné krizi nepřinese cestujícím změna barev vozidel a loga PID nic pozitivního. Jen by stála mnoho peněz, které však kraj nebude mít. Prioritou kraje nyní musí být kvalitní dopravní obslužnost a infrastruktura. Je ty umožní lidem najít si případné nové zaměstnání v době, kdy jim hrozí propouštění,“ vysvětlila starostka Pecková.

„Chtěl bych požádat naše pražské kolegy v Radě hl. m. Prahy, aby odložili hlasování o změně designu a loga PID na dobu po odeznění koronavirové krize,“ oznámil Ing. Věslav Michalik, předseda středočeského hnutí Starostů a nezávislých (STAN).  „Pokud bude hnutí STAN ve vedení kraje po podzimních volbách, budeme připraveni najít společnou dohodu na logu PID i designu vozidel,“ dodal předseda Michalik.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

6:04 Prokšanová (KSČM): Ukrajina do EU? Nemyslím si...

Měla by se země zmítaná vojenským konfliktem, potlačující politickou opozici, cenzurující média a to…