Pek (Piráti): Pesticidy jsou hnus a měli bychom se jim maximálně vyhýbat

24.06.2021 19:58

Vejprnický ombudsman Jiří Pek vyhlásil válku pesticidům.

Pek (Piráti): Pesticidy jsou hnus a měli bychom se jim maximálně vyhýbat
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Pirát Jiří Pek, vejprnický ombudsman a krajský zastupitel, chce po zemědělcích oznamovací povinnost o aplikaci pesticidů. Vytvořil proto vzorovou obecní vyhlášku, kterou nyní dává k dispozici lidem, kteří ji mohou zkusit prosadit ve svých obcích a městech.

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí

Prozatím platí zákonná povinnost informovat o postřicích pouze včelaře. Běžný občan se tedy o aplikaci nebezpečných pesticidů zemědělci v blízkosti jeho bydliště nemá prakticky šanci dozvědět, pokud tuto informaci nezíská od spřáteleného včelaře.

“Pesticidy jsou hnus a měli bychom se jim maximálně vyhýbat. Nesnáším, když vyběhnu do polí, kde se prochází maminky s kočárky a dětmi, senioři venčí psy, a v jejich těsné blízkosti se prohání postřikovací stroj, který rozprašuje karcinogenní pesticidy. Rád bych měl možnost včas vědět, kdy zemědělci plánují postřiky aplikovat, abych mohl chránit sebe i lidi ve svém okolí. Pokud bych dopředu věděl o aplikaci postřiků, naplánoval bych si například běh do lesa na druhé straně obce, co nejdál od míst, kde probíhá postřik a v daný den nevětral,” popisuje Jiří Pek.

Nebezpečí aplikace a škodlivost pesticidů je všeobecně známá. Ohroženy jsou všichni, zejména pak děti, které mohou mít závažné zdravotní potíže, pokud si na čerstvě postříkaném poli či v jeho blízkosti budou hrát. To mimo jiné ukázal i pořad A dost! v díle Lži, děti a jedy (Lži, děti a jedy. Utajené postřiky na polích v Česku | Stream).

Obecně závaznou vyhlášku se pokusil Jiří Pek z pozice opozičního zastupitele prosadit na zastupitelstvu dne 15. 6. 2021 ve Vejprnicích. Ovšem neúspěšně. Současná koalice odmítla o vyhlášce jednat. Vejprnický ombudsman se nevzdává a bude projednání vyhlášky prosazovat.

Zkuste i vy ve své obci předložit k projednání vzorovou vyhlášku, která zajistí oznamovací povinnost o aplikaci pesticidů na katastru vaší obce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…