Pekarová Adamová (TOP 09): Chceme od vlády do konce května odškodňovací zákon

28.04.2020 10:37

Poslanecká sněmovna projedná na své mimořádné schůzi žádost vlády na prodloužení nouzového stavu. Poslanci TOP 09 budou chtít znát jasné argumenty vlády. TOP 09 nicméně odmítá podpořit vládní návrh na prodloužení nouzového stavu až do 25. května.

Pekarová Adamová (TOP 09): Chceme od vlády do konce května odškodňovací zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

„Během minulé schůze jsme neprojednali dva body, které jsou pro možné prodloužení klíčové. Jedná se o informaci vlády o uvolňování restriktivních opatření přijatých vládou a informaci vlády o nákupu ochranných pomůcek během nouzového stavu. Zejména nákup ochranných pomůcek provází řada otázek, které je bezpodmínečně nutné zodpovědět. Není možné, aby tyto zdravotnické pomůcky dodávaly nedůvěryhodné firmy v exekucích nebo se sídly v daňových rájích,“ vysvětluje předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. TOP 09 bude proto požadovat na grémiu mimořádné zařazení těchto bodů do aktuální schůze. TOP 09 bude rovněž chtít po vládě, aby do konce května připravila tzv. odškodňovací zákon.

„Vládní podklady k žádosti o prodloužení nouzového stavu považujeme za nedostačující. Nezodpovídají klíčové otázky do budoucna. Neobsahují výčet opatření, která chce vláda dle krizového zákona ponechat. Budeme chtít od vlády znát celou řadu podrobností dalšího plánu vývoje, zejména při jakých konkrétních počtech nakažených by vláda znovu sáhla k restrikcím a k jakým konkrétně. Budeme žádat detailnější vyhodnocení dosud provedených opatření včetně vyhodnocení pilotní fáze chytré karantény, o čemž vláda zatím podivně mlčí, přitom má jít o klíčový nástroj zvládání epidemie,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Vláda musí konkrétně pojmenovat opatření, kvůli kterým je prodloužení nouzového stavu nezbytné a zavázat se, že nouzový stav nezneužije k něčemu jinému,“ uvádí předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Vláda musí připravit odškodňovací zákon

Stát musí také poskytnout podnikatelům jasnou garanci toho, že jim pomůže s případným odškodněním a pokrytím jejich fixních nákladů. „Budeme proto po vládě chtít, aby do konce května připravila tzv. odškodňovací zákon, který poškozeným podnikatelům poskytne pomocnou ruku podobně, jako se v minulosti stalo v případě povodní,“ vysvětluje Markéta Pekarová Adamová.

TOP 09 se domnívá, že by vznik takového zákona mohl zefektivnit pomoc pro ty nejpostiženější sektory, především gastronomii a cestovní ruch. „Současné podmínky pro získání vládní podpory jsou pro řadu podnikatelů nesplnitelné, jsou doprovázeny složitou byrokracií a řada ze žadatelů se k této podpoře vůbec nedostane. Navíc banky těmto podnikatelům často ani nechtějí poskytovat úvěry, neboť jejich podnikání momentálně pokládají za rizikové,“ dodává předsedkyně TOP 09.

To by měl právě tento odškodňovací zákon změnit. „Nechceme po vládě, aby se zákon týkal náhrady ušlého zisku. Nicméně její představitelé si musí konečně uvědomit, že řada firem dnes nemá příjmy žádné, zatímco své fixní náklady, jako je například nájem, platit musí. To by měl tento odškodňovací zákon jednoznačně zohlednit,“ vysvětluje Pekarová Adamová. „Vznik zákona považujeme za záruku toho, že se vládě dá věřit a že její představitelé pouze nezneužívají krizového stavu,“ uzavírá předsedkyně TOP 09.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

21:10 Premiér Fiala: V zahraničí se vždycky snažím najít chvíli na setkání s krajany

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k setkání s krajany.