Pekarová Adamová (TOP 09): Chceme zvýšit povědomí o možnostech včasné prevence

10.02.2023 7:33 | Tisková zpráva

U příležitosti Světového dne boje proti rakovině uspořádal ve Sněmovně spolek Hlas onkologických pacientů akci Poslanecká sněmovna proti rakovině. Jejím smyslem je zvýšit povědomí o této chorobě a zároveň zaměstnance i poslance Sněmovny prakticky informovat o souvisejících preventivních opatřeních.

Pekarová Adamová (TOP 09): Chceme zvýšit povědomí o možnostech včasné prevence
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Zaměstnanci i volení zákonodárci Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR mají dnes ve sněmovním Sále státních aktů od 9 do 14 hodin příležitost navštívit akci nazvanou Poslanecké sněmovna proti rakovině.

„Smyslem akce Poslanecké sněmovna proti rakovině je zvýšit všeobecné povědomí nejen o této závažné chorobě, ale především o možnostech včasné prevence a správné péče o sebe sama. Dnešní událost není první svého druhu. Loni v listopadu jsme zde uspořádali akci na podporu očkování proti chřipce. Do budoucna pak mám v úmyslu organizovat ještě další aktivity zaměřené právě na osvětu, prevenci a zdravý životní styl,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Akci, která se koná v rámci nedávného Světového dne boje proti rakovině, pořádají pacientské a podpůrné neziskové organizace sdružené ve spolku Hlas onkologických pacientů. Vedle prezentace práce jednotlivých organizací je na místě pro návštěvníky připraven také interaktivní program s názornými ukázkami. „Pacientské organizace budou prezentovat svoji nezastupitelnou roli v oblasti prevence, informovanosti pacienta a zvyšování kvality života při léčbě a po nemoci,“ dodala předsedkyně občanského sdružení Amelie Šárka Slavíková.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21903 lidí

„Poslanci si konkrétně mohou vyzkoušet najít nádor na prsním fantomu, na fantomu varlat, naučit se samovyšetření a vidět, jak vypadají plíce zasažené rakovinou. Seznámí se též s orgánovou zástěrou a dalšími pomůckami, které pomáhají při edukacích,“ doplnila ředitelka obecně prospěšné společnosti Dialog Jessenius a místopředsedkyně Hlasu onkologických pacientů Michaela Tůmová. Akci zaštítili předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, ministr zdravotnictví vlády ČR Vlastimil Válek a předseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda. „Na onkologická onemocnění umírá ročně v Česku 28 tisíc lidí. Při předcházení rakovině je klíčová prevence. Proto podporuji každou iniciativu, která prevenci lidem přibližuje. Prevence a screeningy jsou mými zásadními prioritami a byla to i naše priorita v rámci českého předsednictví Radě EU,“ podotkl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

„Onkologii se věnuji celý svůj profesní život a mohu jen potvrdit, že prevence a osvěta je skutečně v tomto klíčová. Prevence se nesmí zanedbat, sice je často potřeba překonat strach či stud, ale možnosti dnešní medicíny jsou ve srovnání s dřívější dobou výrazně lepší a včasný záchyt onkologického problému – konkrétně například rakoviny děložního čípku – umožní zachovat kvalitu života, včetně početí,“ uzavřel předseda sněmovního zdravotního výboru Bohuslav Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…