Pekarová Adamová (TOP 09): Chceme zvýšit povědomí o možnostech včasné prevence

10.02.2023 7:33 | Tisková zpráva

U příležitosti Světového dne boje proti rakovině uspořádal ve Sněmovně spolek Hlas onkologických pacientů akci Poslanecká sněmovna proti rakovině. Jejím smyslem je zvýšit povědomí o této chorobě a zároveň zaměstnance i poslance Sněmovny prakticky informovat o souvisejících preventivních opatřeních.

Pekarová Adamová (TOP 09): Chceme zvýšit povědomí o možnostech včasné prevence
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Zaměstnanci i volení zákonodárci Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR mají dnes ve sněmovním Sále státních aktů od 9 do 14 hodin příležitost navštívit akci nazvanou Poslanecké sněmovna proti rakovině.

„Smyslem akce Poslanecké sněmovna proti rakovině je zvýšit všeobecné povědomí nejen o této závažné chorobě, ale především o možnostech včasné prevence a správné péče o sebe sama. Dnešní událost není první svého druhu. Loni v listopadu jsme zde uspořádali akci na podporu očkování proti chřipce. Do budoucna pak mám v úmyslu organizovat ještě další aktivity zaměřené právě na osvětu, prevenci a zdravý životní styl,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Akci, která se koná v rámci nedávného Světového dne boje proti rakovině, pořádají pacientské a podpůrné neziskové organizace sdružené ve spolku Hlas onkologických pacientů. Vedle prezentace práce jednotlivých organizací je na místě pro návštěvníky připraven také interaktivní program s názornými ukázkami. „Pacientské organizace budou prezentovat svoji nezastupitelnou roli v oblasti prevence, informovanosti pacienta a zvyšování kvality života při léčbě a po nemoci,“ dodala předsedkyně občanského sdružení Amelie Šárka Slavíková.

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21911 lidí

„Poslanci si konkrétně mohou vyzkoušet najít nádor na prsním fantomu, na fantomu varlat, naučit se samovyšetření a vidět, jak vypadají plíce zasažené rakovinou. Seznámí se též s orgánovou zástěrou a dalšími pomůckami, které pomáhají při edukacích,“ doplnila ředitelka obecně prospěšné společnosti Dialog Jessenius a místopředsedkyně Hlasu onkologických pacientů Michaela Tůmová. Akci zaštítili předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, ministr zdravotnictví vlády ČR Vlastimil Válek a předseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda. „Na onkologická onemocnění umírá ročně v Česku 28 tisíc lidí. Při předcházení rakovině je klíčová prevence. Proto podporuji každou iniciativu, která prevenci lidem přibližuje. Prevence a screeningy jsou mými zásadními prioritami a byla to i naše priorita v rámci českého předsednictví Radě EU,“ podotkl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

„Onkologii se věnuji celý svůj profesní život a mohu jen potvrdit, že prevence a osvěta je skutečně v tomto klíčová. Prevence se nesmí zanedbat, sice je často potřeba překonat strach či stud, ale možnosti dnešní medicíny jsou ve srovnání s dřívější dobou výrazně lepší a včasný záchyt onkologického problému – konkrétně například rakoviny děložního čípku – umožní zachovat kvalitu života, včetně početí,“ uzavřel předseda sněmovního zdravotního výboru Bohuslav Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Prosté říkání NE na jakýkoliv složitý problém dnešního světa nic nevyřeší

8:14 Farský (STAN): Prosté říkání NE na jakýkoliv složitý problém dnešního světa nic nevyřeší

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice SPD.