Pekarová Adamová (TOP 09): Evropská unie potřebuje Moldavsko a naopak

20.10.2022 7:33 | Tisková zpráva

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová uskutečnila cestu do Moldavska. Setkala se tam s předsedou moldavského parlamentu Igorem Grosu, se kterým jednala o spolupráci parlamentů obou zemí na cestě Moldavska do EU.

Pekarová Adamová (TOP 09): Evropská unie potřebuje Moldavsko a naopak
Foto: Screen vysílání CNN Prima News
Popisek: Markéta Pekarová Adamová v Partii

Jednala též s prezidentkou Maia Sandu a předsedkyní vlády Nataliou Gavrilitou. Součástí programu byla i návštěva rozvojových projektů realizovaných v Moldavsku ve spolupráci s ČR. Delegace na závěr zamířila rovněž k Podněstří.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová uskutečnila v čele sněmovní delegace oficiální cestu do Moldavska. Hlavní částí programu bylo pracovní jednání s předsedou moldavského parlamentu Igorem Grosu. S tím jednala mimo jiné o boji s ruskými dezinformacemi a propagandou, odolností demokratických institucí či o hlubší spolupráci parlamentů obou zemí na cestě Moldavska do Evropské unie.

„Vstup Moldavska, které má od letošního roku kandidátský status, do Evropské unie je důležitý nejen pro samotné Moldavsko, ale pro celou unii. Česká republika coby předsednická země v Radě EU v tom může Moldavsku pomoci sdílením bohatých zkušeností s kohezními fondy a přístupovým procesem. Naše budoucnost je společná a měla by se odehrávat v jedné rodině členských států EU,“ uvedla po jednání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Na následném jednání s předsedkyní vlády Nataliou Gavrilitou jednaly obě političky především o strategických otázkách energetiky a aktuální surovinové bezpečnosti v kontextu ruské války na nedaleké Ukrajině. Tématem byla i česko-moldavská hospodářská spolupráce. Česká republika totiž představuje pátý největší trh pro moldavské vývozce a vzájemná obchodní výměna každoročně roste.

Předsedkyni sněmovny přijala rovněž prezidentka republiky Maia Sandu. „Popřála jsem paní prezidentce mnoho úspěchů při nadcházejícím summitu Evropského politického společenství. Česká republika předala pomyslný štafetový kolík svým moldavským kolegům, kteří budou setkání evropských hlav států a vlád hostit příští rok právě v Kišiněvu,“ dodala předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32343 lidí

Součástí pracovního programu bylo také diskusní setkání se studenty mezinárodních vztahů státní univerzity či návštěva uprchlického zařízení a organizace SOS Autismus. Ta pomáhá místním dětem s poruchou autistického spektra. Tyto projekty jsou spolu s dalšími zhruba pěti desítkami dalších realizovány v rámci dlouhodobé rozvojové spolupráce za finanční podpory České republiky.

Jeden z projektů se nachází i na hranici Podněstří, kam sněmovní delegace zamířila na závěr služební cesty. Podněstří je mezinárodně neuznaný region, který je sice formálně stále součástí Moldavské republiky, ale který je fakticky pod silným ruským politicko-vojenským vlivem. Česká rozvojová agentura ve vesnici Dorotcaia od roku 2009 financuje provoz zdravotně-sociálního centra Hippocrates.

„Moldavsko je velmi negativně zasaženo ruskou agresí proti Ukrajině. V přepočtu na obyvatele tam směřuje nejvíce válečných uprchlíků. Navíc má na vlastním území ruské okupační jednotky. Z naší novodobé historie sami až příliš dobře známe obdobnou situaci. Je proto naší morální povinností v humanitárních a rozvojových projektech pokračovat a podporovat nejen prozápadní směřování Moldavska, ale současně též jeho územní celistvost,“ uzavřela předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…