Pekarová Adamová (TOP 09): Geografická vyváženost zastoupení je důležitá pro legitimitu EU v očích občanů

15.02.2024 7:17 | Tisková zpráva

Předsedkyně Sněmovny jednala s šéfkou Europarlamentu o podpoře Čechů v evropských institucích a červnových volbách

Pekarová Adamová (TOP 09): Geografická vyváženost zastoupení je důležitá pro legitimitu EU v očích občanů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Markéta Pekarová Adamová

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová přivítala v Praze na jednodenní pracovní návštěvě předsedkyni Evropského parlamentu Robertu Metsolu.

„Geografická vyváženost zastoupení v institucích EU je velmi důležitá pro dlouhodobou legitimitu EU v očích jejích občanů. Jsem ráda, že se Evropský parlament v tomto ohledu rozhodl podniknout konkrétní kroky za účelem nápravy nedostatečné reprezentace některých národů. V této souvislosti jsem obzvláště vděčná za osobní angažovanost paní předsedkyně v podpoře kompetentních českých kandidátů, z nichž se někteří skvěle osvědčili např. při nedávném úspěšném předsednictví naší země v Radě EU,“ uvedla v rámci jednání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 46024 lidí

Návštěva předsedkyně Evropského parlamentu zahajuje sérii událostí a aktivit, kterými si v první polovině roku Poslanecká sněmovna připomene letošní dvacáté výročí vstupu naší země do EU.

„V červnu nás čekají volby do Evropského parlamentu. Každý občan bude moci sám přispět k rozhodnutí, jakým směrem se bude Unie v nadcházejících letech ubírat. Diskutovali jsme proto o aktuálních výzvách jakými jsou bezpečnost, odolnost, ale i rozvoj společného trhu nebo řešení migrace,“ dodala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Poslanecká sněmovna s Evropským parlamentem dlouhodobě spolupracuje na řadě společných projektů na podporu odolnosti demokratických institucí a zavádění praktických opatření proti ovlivňování voleb.

„Šíření dezinformací a propagandy cizími nepřátelskými režimy je jednou z největších bezpečnostních výzev současnosti. Zejména ruské vměšování se do předvolebních a volebních klání v Evropě považuji za velice vážnou bezpečnostní hrozbu, kterou nesmíme podceňovat,“ uzavřela předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Obě předsedkyně ještě spolu s rektorkou Univerzity Kalovy Milenou Králíčkovou uctily položením květin a symbolickým zapálením svíček před budovou Filozofické fakulty památku všech obětí tragických událostí z prosince loňského roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…