Pekarová Adamová (TOP 09): Historické zkušenosti Švédů jsou pro nás zdrojem cenného poučení

26.04.2023 18:09 | Tisková zpráva

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová jednala se svým švédským protějškem Andreasem Norlénem. Hlavními tématy diskuse byly aktuální bezpečností otázky v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině.

Pekarová Adamová (TOP 09): Historické zkušenosti Švédů jsou pro nás zdrojem cenného poučení
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Předseda Norlén, který do Prahy přicestoval na pozvání předsedkyně Sněmovny, se zde v předchozích dnech zúčastnil také konference lídrů parlamentů evropských zemí. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová jednala s předsedou Parlamentu Švédského království Andreasem Norlénem.

„Hlavními tématy našeho jednání byly především aktuální bezpečnostní otázky související s hrozbou, kterou pro celý demokratický svět představuje Rusko. Historické zkušenosti Švédů s ruským expanzionismem jsou pro nás zdrojem mimořádně cenného poučení. Debatovali jsme i o působení ruských dezinformací a způsobech, jak jim v našich zemích co nejúčinněji čelit. Vynechat jsme nemohli ani zásadní otázku vstupu Švédska do NATO, který jednoznačně podporuji,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí

Mezi dalšími tématy jednání byla např. pokračující meziparlamentní spolupráce či priority v rámci švédského předsednictví v Radě EU. Návštěva předsedy švédského parlamentu se konala na pozvání předsedkyně Sněmovny. Ta do Švédska uskutečnila oficiální cestu počátkem loňského května.

„S radostí jsem dnes panu předsedovi oplatila velmi srdečné přijetí, kterého se naší sněmovní delegaci od něj a jeho kolegů z Rigsdagu dostalo na naší cestě do Stockholmu takřka přesně před rokem,“ dodala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Nejvyšší představitel švédského zákonodárného sboru přicestoval do Prahy už o pár dní dříve a zúčastnil se zde mezinárodní Konference předsedů parlamentů zemí Evropské unie. Konference byla pomyslnou tečkou za parlamentní dimenzí loňského předsednictví České republiky v Radě EU. To po ČR převzalo počátkem letošního roku právě Švédsko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePeku ova , 26.04.2023 18:51:55
Pekarová - Atomová, ptala ses pana Norléna na dnešní problémy s muslimskýma migrantama? Ukázala jsi mu tetování? Ptala ses ho na Švédské výboje v době třicetileté války? Radši drž tu svoji mordu!

|  9 |  0

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.