Pekarová Adamová (TOP 09): Na Krymu válka začala, na Krymu také skončí

26.10.2022 8:36 | Tisková zpráva

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová vystoupila na Prvním parlamentním summitu Mezinárodní krymské platformy v chorvatském Záhřebu.

Pekarová Adamová (TOP 09): Na Krymu válka začala, na Krymu také skončí
Foto: Screen vysílání CNN Prima News
Popisek: Markéta Pekarová Adamová v Partii

Ve svém příspěvku zdůraznila potřebu pokračující podpory vzdorující Ukrajině a zřízení mezinárodního trestního tribunálu pro zločiny ruské agrese. Předsedkyně Sněmovny navíc v Chorvatsku podepsala se svým ukrajinským protějškem Ruslanem Stefančukem memorandum o porozumění.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová se v Chorvatsku aktivně zúčastnila Prvního parlamentního summitu Mezinárodní krymské platformy. Setkání, které se konalo v budově Národní a univerzitní knihovny v Záhřebu, se zúčastnily více než čtyři desítky šéfů parlamentů a jejich delegací zastupujících signatáře Mezinárodní krymské platformy z celého světa.

„Jde o největší letošní osobní setkání předsedů zákonodárných sborů. Představuje proto naprosto ideální platformu pro bezprostřední koordinaci našich kroků za účelem intenzivnější podpory vzdorujících Ukrajinců a návratu krymského poloostrova pod jejich kontrolu. Na Krymu válka začala a na Krymu také skončí,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Zahájení summitu zahrnovalo projevy předsedů chorvatského a ukrajinského parlamentů Gordana Jandrokoviće a Ruslana Stefančuka, jakož i chorvatského premiéra Andreje Plenkoviće. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystoupil na summitu prostřednictvím videozdravice.

„Jsem přesvědčena, že všichni zločinci musejí být hnáni k zodpovědnosti. Trvám proto na ustavení zvláštního mezinárodního trestního tribunálu pro zločiny ruské agrese na Ukrajině. Pokud v této snaze selžeme, bude to těžká rána pro mezinárodní řád založený na sdílených humanistických hodnotách,“ sdělila mimo jiné ve svém příspěvku na konferenci předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

Mezi zvláštními hosty konference vystoupila spolu s předsedkyní české Sněmovny také předsedkyně Sněmovny reprezentantů Kongresu Spojených států amerických Nancy Pelosi, předsedkyně Spolkového sněmu SRN Bärbel Bas či předseda Parlamentního shromáždění NATO Gerald E. Connoly. Na závěr summitu byla schválena společná deklarace.

Krymská platforma sdružuje od roku 2021 mezinárodní partnery s cílem společně čelit dopadům a hrozbám protiprávní okupace Krymu Ruskou federací.

Na okraji summitu došlo navíc k dvoustrannému pracovnímu jednání delegací českého Parlamentu a Nejvyšší rady Ukrajiny. Předsedkyně Sněmovny se svým ukrajinským protějškem v jeho závěru podepsali memorandum o vzájemném porozumění. „Hlavním smyslem memoranda je podpora zásad parlamentních procedur a budování institucionálních kapacit Nejvyšší rady Ukrajiny v souvislosti s poválečnou rekonstrukcí a integračním procesem země do Evropské unie. Konkrétně jde především o problematiku zvyšování otevřenosti parlamentu veřejnosti, vzdělávání odborného personálu a sdílení zkušeností a poznatků mezi jednotlivými zákonodárci,“ uzavřela předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…