Pekarová Adamová (TOP 09): Nový zástupce ombudsmana je garantem erudovanosti i morálních kvalit

02.11.2022 5:35

Nově zvolený zástupce ombudsmana Vít Alexander Schorm složil slib do rukou předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové. Do funkce byl zvolen na jednání Sněmovny 26. října.

Pekarová Adamová (TOP 09): Nový zástupce ombudsmana je garantem erudovanosti i morálních kvalit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

Na místo nastupuje po Monice Šimůnkové, která rezignovala kvůli dlouhodobým sporům s ombudsmanem Stanislavem Křečkem. 

Anketa

Co vy a kandidatura Andreje Babiše?

hlasovalo: 27188 lidí

Nový zástupce veřejného ochránce práv Vít Alexander Schorm dnes odpoledne složil slib do rukou předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéty Pekarové Adamové.

„Panu Schormovi jsem v nové pracovní pozici popřála mnoho zdaru. Věřím, že jeho přispěním se podaří vrátit úřadu veřejného ochránce práv někdejší vážnost a vysokou důvěru široké veřejnosti,“ uvedla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Poslanci dali Vítu Schormovi ve středu 26. října v tajných volbách přednost před dvěma kandidáty, které navrhl prezident Miloš Zeman. Zástupce veřejného ochránce volila Sněmovna, aby obsadil místo po Monice Šimůnkové, která ke konci srpna kvůli sporům s ombudsmanem Křečkem na funkci rezignovala. Učinila tak poté, co jí Křeček odebral veškerou svěřenou agendu.

Schorm, který o zvolení do úřadu ombudsmana usiloval už před dvěma lety, vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Diplom ze studií v oblasti srovnávacího veřejného práva evropských států pak získal na prestižní pařížské Sorbonně.

V letech 1996 až 1998 byl Schorm poradcem tehdejšího předsedy Nejvyššího soudu a pozdějšího prvního českého ombudsmana Otakara Motejla. Poté pracoval jako vedoucí kanceláře někdejšího místopředsedy vlády Pavla Rychetského. Doposud působil jako vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva.

„Těší mě, že principy demokratického právního státu bude hájit člověk, který má bohaté odborné zkušenosti z Evropského soudu pro lidská práva a současně nezpochybnitelný morální kredit,“ uzavřela předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.