Pekarová Adamová (TOP 09): Odkaz prezidenta Havla je mezi zákonodárci stále velmi živý

19.12.2021 17:46

Předsedové obou komor Parlamentu ČR dnes předali řediteli Knihovny Václava Havla symbolický dar. Ten odkazuje k zákonu o zásluhách bývalého prezidenta Havla o svobodu a demokracii.

Pekarová Adamová (TOP 09): Odkaz prezidenta Havla je mezi zákonodárci stále velmi živý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Oba ústavní činitelé pak převzali do sbírek Parlamentní knihovny soubor knih od Václava Havla i jeho spolupracovníků. Stalo se tak u příležitosti 10. výročí úmrtí Václava Havla. 

Anketa

Bude válka mezi Ruskem a Ukrajinou?

20%
77%
hlasovalo: 17527 lidí

„Zdánlivě by se mohlo zdát, že nás v tento den a na toto místo přivedla událost, která se stala před 10 lety – úmrtí Václava Havla. Ve skutečnosti nás sem přivedl jeho život,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová.

Předsedkyně Sněmovny spolu s předsedou Senátu Parlamentu ČR Milošem Vystrčilem předali symbolický dar řediteli Knihovny Václava Havla Michaelu Žantovskému. Stalo se tak na půdě Knihovny Václava Havla u příležitosti dnešního 10. výročí úmrtí posledního československého a prvního prezidenta ČR.

„Těší mě, že vlastně smutné výročí 10 let bez Václava Havla nás přivádí silněji zpět k jeho myšlenkám a odkazu. Jsem za to rád a naplňuje mě to nadějí a optimismem,“ uvedl předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Dar v podobě plakety odkazuje k zákonu o zásluhách Václava Havla, který byl přijat Parlamentem v roce 2012. Znění zákona, které je na plaketě vyvedeno, doslova uvádí: „Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii.“

„Náš dar odráží skutečnost, že odkaz prezidenta Havla je mezi zákonodárci stále velmi živý. S ohledem na aktuální mezinárodní dění je zjevné, že havlovský apel na liberálně-demokratické hodnoty nepozbyl ani po deseti letech nic na své naléhavosti,“ doplnila předsedkyně PSP ČR Markéta Pekarová Adamová.

„Zákonem o Zásluhách Václava Havla Parlament České republiky ocenil zásadní přínos bývalého prezidenta věci svobody a demokracie ve své vlasti a v celém světě. Knihovně Václava Havla bude ctí přechovávat memento této legislativní moudrosti,“ dodal ředitel Michael Žantovský.

Oba vysocí ústavní činitelé poté převzali od ředitele Knihovny Václava Havla soubor knih z pera Václava Havla i osobností z jeho nejbližšího okolí. Díla rozšíří sbírky Parlamentní knihovny. Ještě před tím ovšem poputují po veřejných knihovnách, které napříč tuzemskými regiony projeví o dočasné zapůjčení publikací zájem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…