Pekarová Adamová (TOP 09): Praha se díky Krymské platformě stala světovým centrem parlamentní diplomacie

26.10.2023 6:23 | Tisková zpráva

V Praze se v úterý uskutečnil druhý parlamentní summit Krymské platformy. Ta si klade za cíl zvyšovat povědomí o nelegální ruské okupaci Krymu a jejích širších strategických důsledcích. Důležitým tématem byla rovněž situace ukrajinských dětí zavlečených na území Ruské federace.

Pekarová Adamová (TOP 09): Praha se díky Krymské platformě stala světovým centrem parlamentní diplomacie
Foto: Hana Brožková
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

Pražského summitu se zúčastnilo na pět desítek zástupců zákonodárných sborů z celého světa. Prostřednictvím živého videohovoru vystoupil v úvodu i zakladatel platformy, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenský.

Druhý parlamentní summit Mezinárodní krymské platformy se uskutečnil od 23. do 24 října v Praze. Cílem summitu bylo zvýšit povědomí mezi světovými leadery i širokou veřejností o nelegální ruské okupaci Krymu, jejímu dopadu na tamní obyvatele, na globální potravinovou bezpečnost, jakož i na světový řád založený na pravidlech.

„Krymská platforma má mnoho důležitých cílů. Jeden z nich však považuji za zvláště významný. A to je boj proti zapomnění. Předejdeme tak riziku, že otázka Krymu nám začne být lhostejná,“ uvedla ve svém hlavním projevu předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

„V souvislosti s dnešním setkáním je také důležité upozornit na varovné signály, že používání síly pro politické účely se pro mnohé stává přijatelným. Tyto signály mají různou míru intenzity, ale všechny jsou alarmující, ať už přicházejí z Tchajwanského průlivu, Kavkazu nebo ze západního Balkánu. Bezprecedentní, co do rozsahu a brutality, byl nedávný teroristický a barbarský útok proti Izraeli. V reakci na to se mezinárodní společenství musí více než kdy jindy držet základních zásad, které všichni sdílíme – zásad lidských práv a demokracie a zásad mezinárodních vztahů založených na pravidlech, včetně vyloučení použití síly,“ dodala Pekarová Adamová.

Naléhavým tématem pražského summitu byla rovněž problematika ukrajinských dětí zavlečených na území Ruské federace.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17096 lidí

„Krym byl prvním místem, odkud ruští okupanti začali unášet ukrajinské děti. Podle spolehlivých zdrojů bylo odtamtud na ruské území nebo do Běloruska neoprávněně převezeno přes čtyři tisíce ukrajinských dětí, jejichž stopy jsou v tuto chvíli ztraceny. Právě kvůli nezákonné deportaci dětí byl Vladimir Putin obviněn Mezinárodním trestním soudem. Morální povinností společenství demokratických států je, aby spravedlnosti bylo učiněno zadost,“ zdůraznila předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Krymská platforma vznikla v roce 2021 z iniciativy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten také v úvodu summitu promluvil k jeho účastníkům prostřednictvím živého videohovoru.

Pražského summitu Krymské platformy se celkem zúčastnili delegáti z 50 zemí a 7 parlamentních shromáždění. Zastoupena byla většina zemí Evropské unie, včetně předsedů parlamentů z Francie, Německa či Španělska. Ze zemí mimo EU byla zastoupena například Kanada, Spojené Království, Sierra Leone či Ghana. Oproti prvnímu ročníku šlo o nárůst počtu účastníků o 7 zástupců dalších zemí.

„Účastníky summitu jsem na závěr vyzvala, aby po vzoru našeho parlamentu také ustavili neformální skupinu na podporu Krymské platformy. Česká republika se dnes stala skutečným světovým centrem parlamentní diplomacie,“ uzavřela předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Veškeré další relevantní informace včetně kompletního znění společně přijatých závěrů pražského summitu lze nalézt na oficiálních webových stránkách události ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Malý (Trikolora): Prý nás neosvobodili Rusové, ale Ukrajinci, píší

7:17 Malý (Trikolora): Prý nás neosvobodili Rusové, ale Ukrajinci, píší

Už zase kácíme pomníky a přepisujeme osnovy ve školách. Zase se pomalu vracíme k totalitě, socialism…