Pekarová Adamová (TOP 09): Střední Evropa jako úkol

07.11.2023 17:17 | Tisková zpráva

V Poslanecké sněmovně se dnes uskutečnila odborná panelová debata na téma spolupráce v rámci střední Evropy. Debata, kterou iniciovala a zahájila předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, se v dolní parlamentní komoře konala ve spolupráci s Asociací pro mezinárodní otázky. Paní předsedkyně ve svém úvodním příspěvku zmínila společnou historii, zájmy i problémy středoevropských zemí a zdůraznila potřebu hledání společných řešení.

Pekarová Adamová (TOP 09): Střední Evropa jako úkol
Foto: Hans Štembera
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

V Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR se dnes uskutečnila odborná panelová debata s názvem Česká republika a možnosti spolupráce ve střední Evropě.

„Celý náš region čelí významným výzvám. Společná historie pochopitelně nezaručuje, že máme stejné názory či že automaticky sledujeme shodné zájmy. Mnohdy tomu může být přesně naopak,“ uvedla ve svém úvodním příspěvku předsedkyně Poslanecké sněmovny a iniciátorka setkání Markéta Pekarová Adamová.

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38489 lidí

„Přesto stojí za připomenutí i řada pojítek. Střední Evropa je dlouhodobě obhájcem pevných transatlantických vztahů. Jsme proexportní a otevřené ekonomiky a máme společný zájem i na co nejliberálnějším obchodě a ekonomické spolupráci s USA. V neposlední řadě nás pojí také silná podpora státu Izrael, což je důležité jak v kontextu probíhajícího boje židovského státu s teroristy z hnutí Hamás, tak i v dlouhodobější snaze o vyváženější pozici Evropské unie k Blízkému východu jako takovému,“ řekla Pekarová Adamová.

„Velmi často se bavíme o regionálních formátech – V4 či Slavkovská skupina. Měli bychom se ale v první řadě bavit o tom, jaké cíle vlastně sledujeme, a až poté řešit, jak a v rámci jakých formátů je prosazovat. Bezpečná a prosperující střední Evropa je přeci náš společný úkol,“ dodala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Debata, která se v dolní komoře českého Parlamentu konala ve spolupráci s Asociací pro mezinárodní otázky, volně navazovala na sérii dřívějších expertních setkání a kulatých stolů, věnovaných aktuálním globálním výzvám a problémům, jakož i aktivní roli moderní parlamentní diplomacie při jejich řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

20:03 SOCDEM: Digitální švarcsystém křiví pracovní trh, změnu musíme provést sami

Mohou se lidé, pracující pro online platformy, domáhat svých práv? Tuto otázku si kladou nejenom kur…