Pekarová Adamová (TOP 09): Už se mnoho dní nesešla Bezpečnostní rada státu, všechno řeší pouze vláda

24.03.2020 14:45

Projev na 42. schůzi Poslanecké sněmovny 24. března 2020 k stavu legislativní nouze

Pekarová Adamová (TOP 09): Už se mnoho dní nesešla Bezpečnostní rada státu, všechno řeší pouze vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Vážené dámy, vážení pánové,

dovolte mi také říci pár slov za klub TOP 09. Chci určitě ocenit kroky, které vláda v některých aspektech dělá velice rychle a určitě podporujeme od samého začátku některých ohledech opravdu tu razanci, byť zůstáváme velmi ostražití. A proto abych chtěla také apelovat na vládu společně jako už někteří předřečníci, aby skutečně tato situace nebyla zneužita a abychom v tomto nouzovém stavu, ve kterém se Česká republika nachází, znali také scénáře vývoje, se kterými vláda a Ústřední krizový štáb pracují, a abychom věděli jaké kroky nebo respektive jaké podmínky musí nastat k tomu, abychom jednotlivá opatření zase rušili, a aby se život v České republice vrátil do normálu.

Určitě je pro nás odstrašujícím příkladem to, co se děje v současné době v Maďarsku, a já tedy chci velmi apelovat na slova, která říkal pan premiér ve svém úvodním projevu, totiž ta slova, která mířila právě k nezneužití situace. Budeme to určitě bedlivě nejenom sledovat, ale pokusíme se maximálně kooperovat na tom, pokud to myslíte skutečně takto vážně.

Scénáře vývoje a dodržování statutu Ústředního krizového štábu jsou jedním ze základů, který požadujeme už několik týdnů a já jsem kontaktovala předsedu Ústředního krizového štábu pana Prymulu s tím, že bychom měli velký zájem o to, dostávat i zápisy z jejich jednání. Považuji za mnohem lepší informovanost ve chvíli, kdy opravdu budeme jako poslanci i my tyto informace k dispozici mít.

Musím také připomenout, že ne vždy všechno probíhá - aspoň dle informací, které máme, dle statutu Ústředního krizového štábu. V něm je v článku 2, bodu 2 uvedeno, že tím, kdo by měl primárně vykonávat jednotlivá doporučení, je Bezpečnostní rada státu. A pokud mám správné informace, ta už se mnoho dní nesešla a všechno řeší pouze vláda. Takže chci apelovat i na dodržování těchto pravidel, která jsou jasně dána statutem, resp. i zákonem. Ten je určitě nutné teď ctít, i když jsme v nouzovém stavu.

Ráda bych ocenila také pomoc finanční a moc to tady nezaznívá, která nám je poskytnuta Evropskou unií. A budeme dbát na to, aby byla transparentně využívána. Vážíme si také toho, že v rámci Evropské unie, byť je často některými z vás tady kritizována, tak jdou finanční prostředky právě třeba na vývoj vakcíny, to je dnes naprosto klíčové. A prosím, abychom v rámci té komunikace zbytečně nepoškozovali naše vztahy s partnery, se kterými tvoříme jeden celek a měli bychom se i do budoucna jej posílit, nikoliv touto krizí oslabit.

Chci apelovat v jedné věci na krizový štáb i vládu, aby vylepšila, opravdu výrazně vylepšila tok informací, které jdou od ní směrem dolů. A teď nemyslím jenom občanům. Teď myslím skutečně jednotlivým složkám, které jsou dnes v plné pohotovosti. Protože stále získáváme neblahé informace o tom, že starostové obcí je nedostávají úplně včas. Stále ještě i zdravotníci a hygiena a další složky si stěžují na to, že se mění velmi rychle jednotlivé pokyny, ale bohužel se k nim ty informace nedostávají tak rychle, jak by bylo potřeba.

Také chci vyzvat k tomu, aby i informace občanů, které jsou neméně důležité, a to i v souvislosti s tím, co tady budeme dnes projednávat, a věřím, že i v blízkých týdnech v dalším balíčku opatření, aby byla centralizovaná na jednom jediném místě, na jednom webu. Myslím si, že to není jenom o informacích z hlediska zdravotního, ale dnes už i o ekonomických opatřeních pomoci, které se mohou lidé dočkat. A bylo by potřeba, aby skutečně k tomuto bylo zřízeno jedno jediné informační místo, protože to loví ze všech možných tiskových konferencí, z webů jednotlivých ministerstev a ta informovanost pak není dobrá. Myslím, že tohle je to nejmenší, co pro informovanost v tuto chvíli může stát udělat.

Apelujeme neustále na to, aby se více testovalo, a chceme to zmínit i zde. Testování v posledních dnech bylo spíše méně než více, než aby přibývalo otestovaných osob. Začíná docházet i materiál na testování. A já věřím tomu, že v této rovině vláda činí a Ústřední krizový štáb též, ale chci na to znovu upozornit, aby opravdu bylo co nejvíce testováno. Využívejte, prosím, více českých výrobců, ať už ochranných prostředků, dezinfekcí a celé řady dalšího materiálu včetně právě testů. A dovolte mi ještě na závěr se vyjádřit k těm návrhům, které tady dnes projednáme. TOP 09 přichází s celou řadou ekonomických opatření a řada z nich bude i v rámci těch zákonů a balíčků, který tady dnes projednáme, ať už se to týká ošetřovného, živnostníků. A předložíme i pozměňovací návrhy, se kterými jsme bohužel neuspěli v rámci výborů, protože chceme, aby ošetřované, které tady dnes také máme projednat, tak bylo ve vyšší výši než 60 % mzdy. Tato částka v tuto chvíli na tak dlouhou dobu, po kterou ji rodiče dětí budou muset pobírat, protože školy jsou zavřené, je prostě moc nízká. A myslím, že kompromisu 80 % bychom měli dosáhnout. Ale o tom určitě ještě řeč bude.

Zároveň s tou podporou chci vyjádřit očekávání, že tímto to zdaleka nekončí a že skutečně se tady v blízké době sejdeme znovu k dalšímu balíčku, který by obsahoval to, co zatím ještě tato podpora neobsahuje. Ať už se to týká živnostníků, a už tady zazněla ta přímá finanční pomoc úplně těm nejdrobnějším, kteří prostě ze dne na den přišli o veškeré tržby a teď bojují o přežití. Věřím tomu, že všichni chceme, aby nezaměstnaných přibývalo opravdu co nejméně. A my v tom vládu jednoznačně podporujeme a podpoříme. Jen je potřeba v těchto krocích být ještě razantnější a opravdu využít té podpory k tomu, abychom vymysleli lepší balíček.

Jedna věc, která však nekoresponduje s těmi slovy o nezneužití situace, je dle nás návrh, který zde máme řešit dnes a byl až opravdu za pět minut dvanáct představen a ten se týká České národní banky. Svým charakterem tento zákon skutečně nepatří do stavu legislativní nouze. A myslíme si, že by opravdu neměla Česká národní banka nakupovat státní dluhopisy a bondy. A pokud ano, tak to máme projednat skutečně v řádném legislativním procesu. My se tedy pak následně, pokud to takto bude provedeno, s tím smíříme. Ale s čím se smířit nemůžeme, je, že se ten zákon tady objevuje právě teď, právě v těchto okamžicích v rámci legislativní nouze. A proto chci apelovat na vládu, abychom tento zákon opravdu dnes neprojednávali. Aby ho stáhla. Protože opravdu není důvod, abychom zrovna takto spěchali v takto zásadní věci. Prosím, tedy, nezařazujte tento návrh! Pokud chcete, aby celá debata dneska byla opravdu rychlá, abychom spěli k rychlým závěrům.

Poslední věc, kterou si zaslouží zejména zdravotníci, lidé v první linii, ale také naši občané, kteří mnozí opravdu se okamžitě chopili iniciativy, pustili se do řady dobrovolnických aktivit, pomáhají svému okolí - moc vám děkujeme! Děkujeme vám za to, jak si pomáháte, jak jste zodpovědní. A chceme apelovat na ty, kteří jsou zatím lhostejní k těm opatřením, aby je nebrali na lehkou váhu, aby je taktéž dodržovali. Ale největší dík teď směřuje ke všem těm, kteří opravdu bojují v první linii. Často ještě stále bez ochranných pomůcek. K těm směřuje naše velká podpora, jsme s nimi v našich myšlenkách neustále.

Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…