Pekarová Adamová (TOP 09): Víra v barvách duhy

15.03.2024 13:07 | Tisková zpráva

V budově Poslanecké sněmovny proběhla dne 13. března v pozdních odpoledních hodinách prezentace audiovizuálního projektu Víra v barvách duhy nejen pro přítomné poslance a senátory.

Pekarová Adamová (TOP 09): Víra v barvách duhy
Foto: X
Popisek: Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v podcastu Mikodrom natáčeném za jizdy v kamionu

Akce se konala pod záštitou předsedkyně Poslanecké sněmovny paní Markéty Pekarové Adamové.

Audiovizuální projekt, který přibližuje pozitivní pohled předních představitelů českých církví na různá LGBTQ+ témata, byl prezentován za přítomnosti mnoha farářů a farářek k příležitosti projednávání zákona o manželství pro všechny. „Původně jsme akci cílili spíše na poslance, protože je ale zákon už v Senátu, rozhodli jsme se ji rozšířit právě i na senátory. Mám proto velkou radost, že dorazil i předseda Senátu pan Miloš Vystrčil,“ doplňuje autor projektu Tobiáš Frýdl, který také v průběhu programu promluvil o tom, co ho vedlo takový projekt natočit.

Akci moderoval herec Jan Cina společně s Ester Janečkovou. Mimo autora projektu vystoupili také někteří zástupci církví, kteří mluvili o tom, proč je důležité přijetí Manželství pro všechny a bořili některé zažité představy o „křesťanském“ pohledu na toto téma. V závěru pak vystoupila i sestra Ester Janečkové, paní Svatava Havlíčková, která sdílela svou osobní bolestnou zkušenost s nepřijetím ze strany církve, kdy její syn Filip Havlíček před deseti lety spáchal sebevraždu právě pro svou menšinovou vztahovou orientaci. I ona apelovala k přijetí Manželství pro všechny. Program byl zakončen společnou modlitbou všech přítomných farářů a farářek, kteří se modlili za oběti násilí, které má církev nejen mezi LGBTQ+ lidmi na svědomí. V modlitbě mimo jiné zaznělo: „Odpusť, kdykoliv se církev a její představitelé staví proti těm, kteří namísto odsudků potřebují prožít přijetí, lásku a vědomí lidské důstojnosti.“ Na závěr pak sálem zazněla Modlitba pro Martu, píseň zpěvačky Marty Kubišové, která osobně projekt podpořila a jejíž píseň Magdalena se stala znělkou Víry v barvách duhy.

„Praktikující věřící a podporovatelé manželství pro všechny nepředstavují dva oddělené světy. Ve skutečnosti se naopak mnoho zastánců stejnopohlavních párů k různým církvím aktivně hlásí.

Zásadní pro překonání předsudků je vést spolu dialog, naslouchat si a respektovat se navzájem. Všichni žijeme v jednom světě a ten není černobílý. I to projekt Víra v barvách duhy zcela jasně a názorně ukazuje. Právě proto jsem jej v Poslanecké sněmovně velice ráda podpořila svou záštitou,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

prokristapána, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 15.03.2024 13:15:09
na té prezentaci to muselo vypadat jako na sletu čarodějnic. mpa na nic jiného nemyslí. Miliony českých občanů má na háku, hlavně že ji platí

|  7 |  0

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…