Pekarová Adamová (TOP 09): Ze vzájemných sporů Arménie a Ázerbájdžánu profituje pouze Rusko

01.02.2024 15:14 | Tisková zpráva

Předsedkyně Sněmovny jednala v Arménii o politické i ekonomické spolupráci a navštívila pozorovatelskou misi u arménsko-ázerbajdžánských hranic.

Pekarová Adamová (TOP 09): Ze vzájemných sporů Arménie a Ázerbájdžánu profituje pouze Rusko
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Markéta Pekarová Adamová

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová navštívila Arménii. V Jerevanu jednala se svým protějškem Alenem Simonyanem, premiérem Nikolou Pašinjanem či prezidentem Vahagnem Chačaturjanem. Navštívila také monitorovací misi EU u arménsko-ázerbajdžánských hranic, kde působí i čeští pozorovatelé. Sněmovní delegaci doprovázela navíc podnikatelská mise a zástupci univerzit. Z Arménie delegace pokračuje do sousedního Ázerbájdžánu.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová navštívila v čele sněmovní delegace Arménii. V Jerevanu jednala s předsedou Národního shromáždění Arménské republiky Alenem Simonyanem, prezidentem Vahagnem Chačaturjanem či předsedou arménské vlády Nikolou Pašinjanem.

„S Arménií dlouhodobě spolupracujeme a podporujeme její proevropské směřování. V Jerevanu nedávno začalo docházet k politickému obratu v souvislosti s rostoucím uvědoměním, že Ruská federace představuje krajně nespolehlivého partnera. Arménii podporujeme nejen v rámci Východního partnerství, ale například i dvoustrannými projekty na posílení občanské společnosti,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

V rámci pracovního programu uskutečnila sněmovní delegace také návštěvu civilní monitorovací mise EU na arménsko-ázerbajdžánských hranicích. V tamním terénu v současné době působí i 6 českých pozorovatelů.

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32490 lidí

„V případě náhorního Karabachu podporujeme zprostředkovatelskou roli Evropské unie. S partnery z obou stran sporu vedeme diskusi, jak může EU i naše země konkrétně přispět k co nejudržitelnějšímu míru a prosperitě. Z našeho pohledu je jasné, že ze vzájemných sporů Arménie a Ázerbájdžánu totiž profituje pouze Putinovo Rusko,“ doplnila předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Sněmovní delegaci tvořenou poslanci napříč politickým spektrem navíc doprovází i zástupci Národního muzea, Univerzity Karlovy, ČVUT a několika IT firem. Ty hodlají prohloubit již fungující česko-arménskou obchodní spolupráci či proniknout na perspektivní kavkazské trhy.

„Právě v oblasti IT se Arménie v poslední době významně profiluje a pro naše firmy se tak zde vytvářejí zajímavé nové příležitosti. Proto se v jerevanském technologickému centru konalo i podnikatelské fórum. Mezi Českou republikou a Arménií existuje i velmi čilá spolupráce v oblasti kultury a vzdělání. Za účelem jeho dalšího rozvoje bylo tedy uzavřeno memorandum mezi Národním muzeem a arménským Historickým muzeem,“ uzavřela předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Delegace bude bezprostředně poté pokračovat pracovním programem v sousedním Ázerbájdžánu, kde její členy čeká mimo jiné jednání s předsedkyní Národního shromáždění Sahibou Gafarovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pekarová, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepepek vyskoč ze senátu , 01.02.2024 17:17:14
profituje z podvodu Rychetského

|  6 |  0

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL