Peksa (Piráti): Do voleb Evropský parlament nijak nezasahuje, pane Rajchle

09.02.2024 13:07 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k EU a vyvracení některých tvrzení předsedy PRO Jindřicha Rajchla.

Peksa (Piráti): Do voleb Evropský parlament nijak nezasahuje, pane Rajchle
Foto: Piráti
Popisek: Mikuláš Peksa

Není tomu tak dávno, co mi pod příspěvek o úpadku demokracie v některých členských státech EU naběhl pan Rajchl a začal tam se svými následovníky šířit nepravdy, tak jak to ostatně bravurně umí. Chtěl bych proto na některé jeho nemístné a nebezpečné lži, kterými vás straší, reagovat a uvést věci na pravou míru.

Začneme teda s tvrzením, že Evropský parlament zasahuje do demokratických voleb a že jeho usnesení jsou pomatená a se záchranou demokracie nic nezmůžou. Takže:

  1. Do voleb Evropský parlament nijak nezasahuje. V případě Maďarska se ale můžeme bavit o tom, jak moc jsou volby v zemi ještě demokratické, když politické vedení mění volební zákony ve prospěch vládnoucí strany.
  2. Pokud obecně existuje riziko toho, že některý členský stát EU porušuje její základní hodnoty, s jejichž dodržováním souhlasil při samotném vstupu do unie, může se EU bránit. Z Evropského parlamentu dohlížíme na to, aby členské státy dodržovaly společně dohodnuté a demokratické principy, aby fungovala občanská společnost, nezávislé soudy i média. Pokud Viktor Orbán v Maďarsku ovládá soudy, média a pošlapává základní lidská práva některých skupin občanů a u toho vesele se svými kumpány rozkrádá peníze evropských daňových poplatníků, pak je to problém, kterým se na evropské úrovni logicky zabýváme.
  3. Takhle to jednoduše nefunguje - nejde rozkládat základní principy, na kterých Evropa stojí, a zároveň u toho pobírat evropské dotace. Obdobná situace je nyní na Slovensku - kde tamní vláda ohrožuje nezávislost klíčových institucí, které vyšetřují nejzávažnější trestné činy a korupci. To je více než všeříkající. A opět, nejsme to jen my, kdo je vývojem situace na Slovensku znepokojen, ale je to většina Evropského parlamentu, Evropská prokuratura i Evropská komise.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

EP do voleb nezasahuje, ale pro jistotu už jsme rozhodli dopředu, že volby v Rusku jsou neplatné, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 09.02.2024 13:19:50

|  8 |  0

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

12:06 Dostálová (ANO): Nad dopisy diváků aneb Autentické otázky voličů

Odpovědi na otázky voličů, publikované na svém veřejném facebookovém profilu