Peksa (Piráti): Evropský parlament bude debatovat o rezoluci Babiš II. Potrestán musí být jen Andrej Babiš, ne čeští občané

14.05.2021 10:57

Do Evropského parlamentu míří rezoluce s názvem „Střet zájmů českého premiéra“. Jde o návrh lidovecké europoslankyně Moniky Hohlmeierové s cílem vyzvat Evropskou komisi k tomu, aby byl střet zájmů Andreje Babiše již definitivně vyřešen.

Peksa (Piráti): Evropský parlament bude debatovat o rezoluci Babiš II. Potrestán musí být jen Andrej Babiš, ne čeští občané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

vropská komise totiž nedávno zveřejnila finální verzi auditů, ve kterých jasně říká, že Andrej Babiš vlastní a ovládá Agrofert, tudíž je bez debat jako český premiér ve střetu zájmů. Půjde zatím o nejsilnější nástroj Evropského parlamentu jak sjednat nápravu.

„Cílem rezoluce je vyzvat Komisi, aby k Babišovi už nedoputovalo ani euro z unijního rozpočtu. Navíc jasně vyzýváme ke vrácení již nelegálně vyplacených peněz do českého rozpočtu, ze kterého se předplácejí evropské dotace, které ale Unie stopla – Agrofert je se svým reálným majitelem Babišem v nepřijatelném střetu zájmů,“ vysvětluje europoslanec Mikuláše Peksa.

„V rezoluci jasně říkáme, že Babiš musí být jasně postaven mimo jakákoliv jednání o unijních penězích. Zároveň mu nyní nesmí nic proplácet ani český stát, ani Evropská unie. S Piráty teď řešíme to, aby finální potrestání Babišova střetu zájmů dopadlo jen a pouze na něj. Babiš si nesmí brát české občany jako rukojmí,“ dodává Peksa, který je stínovým zpravodajem rezoluce za skupinu Greens/EFA.

Cesta pro českého premiéra ven z této situace je jednoduchá – přestat pobírat s Agrofertem dotace, kompletně ho prodat nebo rezignovat na funkci premiéra. Babiš ale jakékoliv své pochybení stále odmítá.

O rezoluci se bude debatovat na plenárním zasedání příští týden. Finálně hlasovat budou europoslanci v červnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice