Peksa (Piráti): Každé euro, které investujeme evropského veřejného žalobce, se nám vrátí čtyřnásobně

19.01.2023 21:24

Evropský parlament schválil výroční zprávu o ochraně finančních zájmů Evropské unie a boje proti korupci za rok 2021. Zpráva vyjmenovává řadu úspěchů, především pak zahájení funkce evropského veřejného žalobce.

Peksa (Piráti): Každé euro, které investujeme evropského veřejného žalobce, se nám vrátí čtyřnásobně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Podle stínového zpravodaje výroční zprávy, pirátského europoslance a člena Výboru pro rozpočtovou kontrolu Mikuláše Peksy, Evropa stále potřebuje silnější opatření na ochranu veřejných institucí před korupcí. 

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28716 lidí

„Výroční zpráva zaručeně přináší ohledně boje proti korupci zlepšení. Na druhou stranu je to teprve měsíc zpátky, co samotným srdcem Evropského parlamentu otřásl jeden z největších korupčních skandálů za poslední dekádu. Potřebujeme nadále pracovat na tom, abychom zajistili větší transparentnost a silnější ochranu whistleblowerů, včetně zřízení nezávislého etického tělesa,” upozorňuje na nedostatky pirátský europoslanec Mikuláš Peksa. 

„Dlouho očekávaný vznik a zahájení funkce evropského nejvyššího veřejného žalobce se prakticky ihned evropským finančním zájmům osvědčil. Jen za prvních 6 měsíců činnosti se evropským žalobcům podařilo získat zpět přes neskutečných 147 milionů eur, zatímco jeho provoz Evropu stál jen 35 milionů eur. Prakticky každé euro, které investujeme do jeho provozu, se nám vrátí minimálně čtyřnásobně,” zdůrazňuje člen výboru pro rozpočtovou kontrolu Peksa.

„Bohužel některé vlády členských států, jako jsou Maďarsko nebo Polsko, se stále odmítají na tomto novém nástroji proti podvodům podílet, pravděpodobně z důvodu, že toho samy mají hodně co skrývat. Dokud se ale nebudou na novém nástroji podílet celá Evropa, vznikají tu mezery převážně v přeshraničních finančních podvodech, které nebudeme schopni efektivně řešit,” upozorňuje Peksa.

„V poslední řadě ještě musím ocenit, že se Komisi konečně podařilo úspěšně spustit mechanismus podmíněnosti na právním státu. Bohužel ale v případě Maďarska prakticky ihned narazila, když namísto využití mechanismu Budapešti nabídla k nápravě právního státu 17 nicneříkajících milníků a nepožadovala zásadnější změny s cílem obnovit nezávislost soudnictví, snížit míru korupce a zaručit přiměřenou ochranu finančních zájmů EU,” povzdechl si europoslanec.

Evropský veřejný žalobce, jehož spuštění Piráti v Evropském parlamentu prosazovali, má za úkol především nezávisle vyšetřovat, stíhat a vytvářet obžaloby v případných trestných činech proti finančním zájmům EU, které převyšují částku újmy nad 10 milionů eur. Veřejný žalobce se tak přidá k OLAFu, který každý rok vyšetřuje stovky případů podvodů a korupce. Bohužel pouze 35 % jeho doporučení je přejato národními členskými zástupci kvůli zjevnému nedostatku politické vůle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

4:32 Vítová (ANS): Záměrné matení pojmů levice a pravice

V současné době dochází k záměrnému matení pojmů. A aby lidé už vůbec nevěděli, jak se mají orientov…