Peksa (Piráti): Konec plýtvání plastových obalů, schválili europoslanci

27.11.2023 15:02 | Tisková zpráva

Největší želvy na světě rychle vymírají. Podle vědců má na svědomí úmrtí více než třetiny kožatek velkých pozření plastových pytlíků. Právě na jejich plýtvání se zaměřuje dnes schválená směrnice. Nově by se tak do plastových sáčků měly balit pouze potraviny, pro které je to nezbytně nutné. Směrnice také významně omezí tzv. věčné chemikálie (PFAS), které mohou být pro člověka nebezpečné. Návrh ještě musí projít trialogem.

Peksa (Piráti): Konec plýtvání plastových obalů, schválili europoslanci
Foto: Piráti
Popisek: Mikuláš Peksa

„Nová směrnice, kterou jsme dnes schválili, požaduje, aby byly plastové obaly využívány jen tam, kde to je skutečně nutné. Tedy třeba u syrového masa, ryb, nebo mléčných výrobků,“ říká europoslanec a kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja. „V plastovém obalu se dnes prodává kde co. Pokud nemáte čas navštěvovat bezobalové obchody, zamořování planety pytlíky a jiným plastem se prostě nevyhnete. I proto vzrostlo jen mezi lety 2009 a 2020 celkové množství odpadu vyprodukovaného z obalů o 20 procent,“ upozorňuje Kolaja.

„Recyklujeme sice více než v minulosti, produkce odpadu v EU ale roste raketovým tempem. Ze značné části je to právě kvůli jednorázovým plastovým obalům. Nová pravidla se soustředí na prevenci tvoření odpadu a nastaví situaci na trhu tak, aby byly zvýhodněny ekologicky šetrnější varianty,“ dodává Kolaja.

Směrnici podporuje také jeho kolega europoslanec Mikuláš Peksa. „Součástí je rozšířená odpovědnost výrobce prostřednictvím financováním sběru a zpracovávání obalových odpadů. Iniciativu totiž musíme podpořit také odpovídajícím systémem nakládání s odpadem. Zvlášť v Česku, kde jsme sice v recyklování dobří, ale chybí nám efektivní infrastruktura, která by se s recyklovaným odpadem dokázala vypořádat a využít ho,“ říká Peksa.

Směrnice se také zaměřuje na tzv. PFAS, nazývané také jako věčné chemikálie. Podle dnes schváleného textu, už nebude možné využívat obaly s těmito přidanými látkami v přímém kontaktu s potravinami. To vítá například český spolek na ochranu životního prostředí Arnika.

„Konkrétně u PFAS se jedná o zcela zbytečné přidávání toxických látek do produktů, které mají životnost několika hodin, možná minut, přitom přispívají ke kontaminaci pitné vody látkami, které se v přírodě vůbec nerozkládají. Dlouhodobé vystavení těmto látkám navíc patrně souvisí s výskytem rakoviny ledvin a varlat, onemocněním štítné žlázy, obezity i neplodnosti,“ říká Karolína Brabcová ze spolku Arnika.

Směrnice řeší také snadnější třídění odpadu nebo recyklaci obalů od spotřebičů. Podle očekávání by její finální schválení mělo přijít ještě v tomto mandátu, tedy do června 2024.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…