Peksa (Piráti): Kvalitní doporučení europoslanci doslova vykastrovali

11.03.2021 10:21

Evropský parlament navrhl tzv. uhlíkové clo pro produkty ze zemí s menšími nároky na životní prostředí, než má Evropská unie. To by se mělo týkat zejména energeticky náročného průmyslu jako je například výroba cementu, hliníku, skla nebo chemických látek mimo EU. Kvůli většině českých europoslanců ale návrh prošel i s několika změnami, které jsou v rozporu s původní myšlenkou.

Peksa (Piráti): Kvalitní doporučení europoslanci doslova vykastrovali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

„Výbor pro životní prostředí připravil kvalitní doporučení pro Evropskou komisi. Ty ale doslova vykastrovala drtivá většina českých europoslanců. I kvůli nim nesnížíme emise a zároveň postavíme bariéry obchodu,” varuje Peksa.

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

Evropské firmy musí splňovat přísné emisní požadavky a za vypouštěné emise si navíc kupují emisní povolenky. Do odvětví s vysokou konkurencí, například aerolinie, ale Evropská unie určitý počet povolenek zdarma alokuje. Se zavedením uhlíkového cla to ale podle původního návrhu mělo skončit.

„Europoslanci včetně většiny těch českých ale prosadili, že tuto nesmyslnou výhodu, která ztrácí smysl, budou i nadále některá odvětví mít. To je podle mě přílišný protekcionismus evropských firem, který navíc nepovede k faktickému snížení emisí,” vysvětluje europoslanec.

„Smyslem návrhu je zajistit celosvětové dodržování Pařížské klimatické smlouvy. Uhlíkové clo má sloužit k tomu, aby ten, kdo emise vypouští, za ně také platil. Kvůli poslancům, jejichž zájmy jsou hnané byznysem ale zůstávají nesmyslné dotace a ekonomické výhody právě pro firmy, které vypouští do životního prostředí nejvíce emisí. Tím více ale musíme ubrat jinde a zaplatí zase ti, kteří si nemohou dovolit koupit poslance,” uzavírá Peksa.

Uhlíkové clo pro dovozy se má týkat přímých i nepřímých emisí a fungovat by podle europarlamentu mělo začít od roku 2023. Dotknout se má především energeticky náročných průmyslových odvětví, jako je výroba cementu, oceli, hliníku, rafinace ropy, výroba papíru, skla, chemických látek a hnojiv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.