Peksa (Piráti): Mám opatrnou radost

18.01.2022 19:57 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k zastropování zemědělských dotací

Peksa (Piráti): Mám opatrnou radost
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Sice pořád jako nejefektivnější cestu, jak useknout dotace velkým agrobaronům, vidím přímé zastropování dotací, tohle je dobrý pokrok.

Menší podniky by si totiž z dotací měly ukousnout větší díl než doposud. Zvýhodněni by měli být i ekologicky hospodařící zemědělci. Celkově by podmínky měly nahrávat menším farmářům. A to je jedna z cest, jak z Česka udělat příjemnou krajinu pro žití, která bude správně zachytávat vodu a dokáže pomoci Čechům se suchem i teplem.

Nově totiž každý podnik získá vedle dosavadních plateb na hektar ještě dodatečné peníze na prvních 150 hektarů, na tuto platbu má přitom nárok každá firma. Například podnik se sto hektary tak dostane dodatečnou platbu na sto hektarů, zatímco firma obhospodařující tisíc hektarů peníze na 150.

Nastavení české zemědělské politiky pro další dotační období Evropské unie určí národní strategický plán. Česko ho stejně jako ostatní členské státy mělo poslat Evropské komisi do konce minulého roku. Ministerstvo zemědělství si ale vyjednalo výjimku a dokument chce zaslat během ledna. Peníze na zemědělství jsou největší částí unijních dotací. V letech 2023–2027 se z tohoto balíčku rozdělí 386,6 miliard eur (zhruba 10,1 bilionu korun). Česko má dostat zhruba 140 miliard korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…