Peksa (Piráti): Odmítáme snahy Petra Fialy přiblížit českou vládu neofašistické vládě Itálie

09.11.2022 9:32 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu odmítajícím užší spolupráci s novou vládou Itálie.

Peksa (Piráti): Odmítáme snahy Petra Fialy přiblížit českou vládu neofašistické vládě Itálie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

S neofašisty se nespolupracuje. Ani s těmi umírněnými.

Piráti se odmítají nechat zatahovat do snah Petra Fialy přiblížit českou vládu Itálii.

Premiér Petr Fiala se nechal minulý týden slyšet, že by se česká vláda měla začít více koordinovat s vládami v Itálii a v Polsku. Česká republika samozřejmě s oběma zeměmi komunikuje a obchoduje jak na mezistátní, tak i na evropské úrovni. Úplně něco jiného je ale návrh předsedy ODS vytvořit vládní koordinační most Varšava – Praha – Řím.

Abych to uvedl na pravou míru – Fialově ODS samozřejmě nikdo nebrání bližší spolupráci s jejími kolegy z evropské frakce ECR. Ostatně tam právě patří strany premiérů Itálie a Polska. Například Piráti se svými evropskými protějšky spolupracují naprosto běžně. Bohužel, v případě ECR jsou kolegy české ODS právě italští Bratři Itálie Giorgie Meloni, strana se silnou fašistickou minulostí.

Proč máme s Bratry Itálie problém? Jde o postfašistickou stranu, kde se nemalá část jejich členů otevřeně hlásí k italskému diktátoru Benitu Mussolinimu. Vládu Giorgie Meloni zatím nemůžeme týden po jejím nástupu k moci příliš posuzovat. Krátký náhled do volebního programu a předešlých vyjádření italské premiérky a jejích kolegů ale více než dostatečně předpovídají, o co nové vládě půjde. A od hájení nezávislých soudů, evropských hodnot a práv žen a menšin je to setsakra daleko.

Podrobněji jsem se o tom rozepsal na svém blogu na Aktuálně ZDE.

O nic veselejší je snaha Fialy vedle Itálie propojit vládu ČR s vládou PiS v Polsku. K té sice mám asi milion výhrad – od jejího vymýcení nezávislých soudů počínaje až po odebrání základních práv ženám konče. Ačkoliv k tomu má polská PiS docela dobře nakročeno, ještě to není strana s fašistickou minulostí. O to horší jsou její korupční kauzy a omezování občanských a lidských práv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kobza (SPD): Půjde i o jakési perpetuum mobile výroby voličů

17:17 Kobza (SPD): Půjde i o jakési perpetuum mobile výroby voličů

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě