Peksa (Piráti): Proti nekalým praktikám nás bude chránit směrnice EU

13.02.2023 19:57 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k uzavírání smluv po telefonu nebo přes internet

Peksa (Piráti): Proti nekalým praktikám nás bude chránit směrnice EU
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Určitě to taky znáte. Zrovna někam pospícháte na ulici a zvoní vám telefon. Volá neznámé číslo, ve spěchu ho zvednete a na druhé straně se ozve: „Dobrý den, máme pro vás skvělou nabídku!“ V podstatě čehokoliv: pojištění, spoření nebo investic, ale musíte je sjednat hned teď, jinak už skvělá nabídka (jen a jen pro vás) nebude platit.

Moment! Chci vůbec něco takového? A jaké jsou podmínky? A můžu to kdyžtak zrušit?

Anketa

Je správné uvažovat o tom, že čtyřicátníci půjdou do důchodu v 68 letech?

11%
85%
hlasovalo: 21911 lidí

Proti takovýmhle nekalým praktikám nás teď bude chránit Evropská unie. Nová směrnice o distančním marketingu si vzala na mušku právě uzavírání smluv po telefonu nebo přes internet. Pokud totiž v současné době po telefonu odsouhlasíte třeba „rozhodně nejvýhodnější“ životní pojištění, je jen velmi těžká cesta zpět. Přestože neznáte - a vlastně ani nemůžete znát - veškeré podmínky nebo třeba jak od smlouvy odstoupit, prosté „jo“ do telefonu stačí k jejímu závaznému uzavření. A s tím je teď konec.

Nově bude muset prodejce poskytnout veškeré podmínky smlouvy jasně a přehledně předem a v písemné podobě, tedy buď zaslat vytištěné nebo prostřednictvím elektronické pošty. Mimo to bude muset jasně stanovit podmínky, za jakých lze od smlouvy odstoupit. A do smluv uzavíraných přes internet bude muset být dokonce přidáno jasně viditelné tlačítko „odstoupení od smlouvy“. Cílem koneckonců je, aby každý občan mohl učinit skutečně informované a nezávislé rozhodnutí, když podobné smlouvy uzavírá.

Nejen pandemie covidu-19, ale i extrémně rychlý vývoj moderních technologií a současné společenské trendy přesunuly mnoho našich činností do onlinového prostředí. Kromě sociálních sítí a nákupů na e-shopech se tak dnes běžně scházíme online na pracovních schůzkách, spravujeme internetové bankovnictví nebo sjednováme pojištění přímo na webové platformě pojišťoven.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě