Peksa (Piráti): Směrnice o pracovnících pro platformy je dlouho očekávaný zákon

05.02.2023 18:50 | Ze sítí

Informace na facebookovém profilu k směrnici o pracovnících digitálních platforem

Peksa (Piráti): Směrnice o pracovnících pro platformy je dlouho očekávaný zákon
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Při každé objednávce služby z aplikace jako Bolt nebo Uber dochází k porušování práv zaměstnanců. Řidiči nemají nemocenskou nebo rodičovskou dovolenou, placené dovolené nebo spravedlivou mzdu. Ale nemusí to tak být. Nová směrnice o právech pracovníků pro platformy je cesta, jak konečně zajistit těmto lidem spravedlivé pracovní podmínky.

Anketa

Jak zatím hodnotíte kroky zvoleného prezidenta Petra Pavla?

3%
95%
hlasovalo: 30584 lidí

Směrnice o pracovnících pro platformy je dlouho očekávaný zákon, který poskytne jistotu milionům digitálních pracovníků, kteří si vydělávají na živobytí prostřednictvím digitálních platforem. Doteď jim ale byla odmítnutána základní práva a sociální ochrana, protože jsou automaticky klasifikováni jako živnostníci.

Nová směrnice zpochybňuje předpoklad, že pracovníci platforem jsou samostatně výdělečně činní, a garantuje těmto lidem zaměstnanecký vztah s tím, že digitální společnosti, jako jsou Uber a Wolt, musí prokázat, že eventuálně jde opravdu o živnost.

To by znamenalo velkou změnu v životě milionů pracovníků: ti, kteří jsou skutečně samostatně výdělečně činní, budou i nadále nezávislí, a těm, kteří samostatně výdělečně činní nejsou, budou konečně uznána jejich práva - například na dovolenou, nemocenskou nebo rodičovskou dovolenou.

Držíme kurz!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

10:21 Zaorálek (SOCDEM): Evropa se musí vrátit od lobbistů k podpoře pracujících

Směrnice o minimální mzdě, posilování kolektivního vyjednávání a posilování práv zaměstnanců – to js…