Peksa (Piráti): Státy budou mít lepší podporu při zavádění reforem

23.01.2021 8:38

Celkem 30 pozměňovacích návrhů se tento týden podařilo v Evropském parlamentu prosadit pirátským europoslancům. Návrhy pomůžou členským státům s férovým žádáním o dotace do výzkumu nebo třeba na nové reformy. Vše bylo součástí tzv. Nástroje pro technickou kontrolu (TSI), jehož zpravodajem byl europoslanec Mikuláš Peksa.

Peksa (Piráti): Státy budou mít lepší podporu při zavádění reforem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

„Potřebujete poradit, jak přeorientovat region závislý na uhlí novým směrem? Snažíte se o digitalizaci státní správy? Připravujete velkou systémovou reformu sociálních dávek? S tímhle TSI dokáže státům pomoci, protože takový úkol může snadno přesáhnout kapacitu jednotlivé země. Nástroj pro technickou podporu vám dá přístup k radám i finanční podpoře a umožní potřebné reformy reálně provést,“ vysvětluje Peksa.

„Odsouhlasením návrhu jsme zavedli širokou transparenci TSI a nutnost zveřejňování výsledků a zpracovaných v rámci TSI. A nejen to – veřejné by měly být i všechny studie, softwarové nástroje a další vedlejší produkty, jako třeba specializovaný výzkum. Nástroj se dle Parlamentu měl řídit zásadou ‚veřejné peníze, veřejné výsledky‘. U nástroje pro podporu reforem veřejné správy to vnímám jako naprostou nutnost: občané mají právo vědět, na základě jakých dat, ve spolupráci s kým a proč dojde v jejich státě ke změnám,“ dodává Peksa.

Tyto principy ale narazily na odpor členských států v Radě. Výsledkem je kompromis, ve kterém se mohou státy rozhodnout mnoho podkladů nezveřejnit a prohlásit je za citlivé. To Peksa považuje za velmi nešťastné z pohledu národních států. Transparence státního aparátu a zahrnování občanů do rozhodnutí totiž podle něj nejsou hrozby, ale cesta k efektivnější správě společných věcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…