Peksa (Piráti): Strnulost Evropy při začátku zdravotnické krize se nesmí opakovat

22.10.2021 12:18

Piráti vítají navýšení evropského rozpočtu: Zásadní jsou investice, věda a vzdělání

Peksa (Piráti): Strnulost Evropy při začátku zdravotnické krize se nesmí opakovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Pirátští europoslanci souhlasí s navýšením rozpočtu Evropské unie na rok 2022 oproti návrhu Evropské komise. Jako zásadní považují prostředky do výzkumu a investic či na vzdělání. 

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47019 lidí
Pirátskému místopředsedovi Evropského parlamentu Marcelu Kolajovi se do zprávy o rozpočtu také podařilo prosadit využívání softwaru s otevřeným zdrojovým kódem, který snižuje závislost evropských institucí na konkrétním dodavateli a umožňuje, aby měly plnou kontrolu nad svými daty.

“Podařilo se mi prosadit požadavek, aby evropské instituce využívaly pro virtuální schůzky řešení, která fungují decentralizovaně, a jsou implementována softwarem s otevřeným zdrojovým kódem. Nesmíme dopustit, aby nás měl dodavatel v kleštích podobně jako se to stalo v Praze s projektem Opencard, který se kvůli tzv. proprietárnímu uzamčení významně prodražil,” říká europoslanec Marcel Kolaja.

“Důležitá je i otázka zabezpečení kritické infrastruktury a využití cloudových úložišť. Je skutečně zapotřebí, aby Evropa omezila závislost na digitálních technologiích z třetích zemí. K tomu je potřeba, aby Parlament využíval software s otevřeným zdrojovým kódem, a to zejména pro jeho kritickou infrastrukturu, a aby rovněž vyčleňoval zakázky pro menší podniky a startupy,” doplňuje Kolaja, který podporuje také zvýšení rozpočtu pro program Erasmus o 5 %. “Lidé se z pobytů vracejí lépe jazykově vybaveni, sebevědomější, se znalostí jiné kultury, zkrátka získávají určitý nadhled. Česko může z programu neskutečně benefitovat. Občas je zapotřebí podívat se na věci z jiné perspektivy,” hodnotí Kolaja program Erasmus.

Europoslanec Mikuláš Peksa zase hodnotí pozitivně, že více prostředků má jít do investicí. ,,Evropský rozpočet je unikátní v tom, že funguje především jako zdroj na investice. V přepočtu necelých 4 361 miliard Kč půjde především do obnovy po koronavirové krizi. Cílem je nastartovat ekonomiku pomocí chytrých a udržitelných investic a zabránit nezaměstnanosti," říká Mikuláš Peksa.

,,Považuji za důležité, že se v Evropském parlamentu se podařilo najít shodu na tom, že peníze do výzkumu skrz program Horizon Europe nesmějí být ošizené. Bez výzkumu a inovací nemá Evropa budoucnost. Zároveň se bude investovat do programu Covax, který by měl zajistit vakcíny proti koronaviru dostupné po celém světě. To je důležité z jednoho prostého důvodu: abychom ukončili pandemii, je nutné, aby byla proočkována většina světa. Rozpočet zároveň počítá s finančními injekcemi do evropského zdravotnictví, které se musí naučit pružně reagovat na náhlé hrozby. Strnulost Evropy při začátku zdravotnické krize se nesmí opakovat, nestojí to totiž nic menšího než lidské životy," dodává Peksa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…