Peksa (Piráti): Uzavřít dohodu s diktátorem, podlézat mu a zastaralými paragrafy omezovat svobodu slova v Evropě - to se s mojí představou o evropských hodnotách míjí

26.04.2016 10:12

Stanovisko Pirátů ke kauze zatčení předsedy berlínských Pirátů Bruno Kamma za projev na demonstraci před tureckou ambasádou v Berlíně.

Peksa (Piráti): Uzavřít dohodu s diktátorem, podlézat mu a zastaralými paragrafy omezovat svobodu slova v Evropě - to se s mojí představou o evropských hodnotách míjí
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Přímo na demonstraci před tureckou ambasádou v Berlíně zatkla policie Bruna Kramma, předsedu berlínské Pirátské strany. Zatčení je výsledkem snah turecké vlády o omezování svobody slova v Evropě.

Pirátská strana pořádá demonstrace každý pátek, a to na protest proti trestnímu stíhání satirika Jana Böhmermanna. Ten si totiž dovolil ve vysílání německé veřejnoprávní televize ZDF přečíst hanlivou báseň o tureckém premiérovi Erdoganovi a nyní je na žádost turecké strany stíhán. Děje se tak na základě paragrafu 103 německého trestního zákoníku, který výslovně zakazuje urážet představitele cizích států. O patřičnosti zákona svědčí již fakt, že pochází z 19. století, kdy měl ochraňovat cizí panovníky před urážkami. Ve 21. století však neexistuje legitimní důvod, proč by urážka politika měla být řešena jinak než urážka jakéhokoli jiného člověka. Přesto předchozí vlády nebyly schopny za celou dobu existence Spolkové republiky Německo podat návrh na jeho zrušení. Bruno bude pravděpodobně na základě tohoto zákona brzy obviněn.

Bruno Kramm k tomu řekl: "Když v Turecku lidé vysloví trošku kritiky na adresu vlády, jsou pronásledováni, zmláceni nebo se prostě ztratí. Naopak diktátor Erdogan může v Německu kvůli prohlášení, že nechává mlátit Kurdy a křesťany, masivně omezit svobodu slova a shromažďování. Kdo je spolupachatelem takové nelidské uprchlické politiky, nemůže se divit, že i v Evropě mizí její základní hodnoty."

Už samotné zatčení se jeví jako nesmyslné, protože Bruno pouze rozebíral Böhmermannovu báseň, aniž by měl v úmyslu tureckého premiéra přímo urazit. Berlínská policie reagovala rychle a nekompromisně, Bruno byl zatčen ještě s mikrofonem v ruce. Těžko se lze ubránit dojmu, že policie jednala na politickou objednávku. V německých médiích i na sociálních sítích řadu měsíců zaznívá názor, že vláda kancléřky Merkelové nechce ohrozit evropsko-tureckou dohodu o syrských uprchlících, a proto vychází požadavkům turecké vlády vstříc všemožnými způsoby. Záležitost je dvojnásobně trapná, protože Bruno je lídrem pirátské kandidátky pro berlínské zemské volby v září tohoto roku. De facto se tedy jedná o perzekuci opozice.

Vedoucí zahraničního odboru českých Pirátů Mikuláš Peksa situaci hodnotí slovy: "Potřebujeme funkční evropskou politiku pro řešení humanitárních krizí v okolí našeho kontinentu. Při vší úctě k improvizacím paní Merkelové - uzavřít dohodu s diktátorem, podlézat mu a zastaralými paragrafy kvůli jeho egu omezovat svobodu slova v Evropě - to se s mojí představou o evropských hodnotách míjí."

Celá snaha turecké vlády vynucovat si žalobami a výhružkami cenzuru v Evropě ale díky Internetu pozbývá účinku. Samotné Böhmermannově básni se navzdory nepříliš vysokým literárním kvalitám dostalo obrovské pozornosti na sociálních sítích, byla přeložena do mnoha jazyků a sdílena po celém světě. Proto i my zdravíme pana premiéra Erdogana a těšíme se, že vás na některé z našich akcí budeme moci ohromit sborovou recitací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.