Peksa (Piráti): Výpadku Facebooku a dalších se dalo předejít

05.10.2021 16:51 | Tisková zpráva

Pirátští europoslanci se shodli na tom, že se dalo včerejšímu výpadku Facebooku a dalších sítí předejít. Řešením by byla tzv. interoperabilita, neboli propojitelnost jednotlivých sítí, které jsou spravovány jinými poskytovateli. Vzájemnou součinnost prosazují Piráti na celoevropské úrovni, momentálně například v aktu o digitálních službách a aktu o digitálních trzích.

Peksa (Piráti): Výpadku Facebooku a dalších se dalo předejít
Foto: Piráti
Popisek: Mikuláš Peksa

 „Z technického hlediska Facebook provedl nesprávnou aktualizaci svých záznamů BGP, což znemožnilo se komukoliv dostat na tuto síť. Prakticky se odstranili z Internetu. Můžeme říct, že se ocitli v situaci, kdy si zabouchli klíče ve svém vlastním domě,“ popisuje místopředseda Evropského parlamentu Marcel Kolaja. Podle něj na chybu internetového giganta doplatili i lidé, kteří Facebook nemají, což dokazuje, jak se nevyplatí spoléhat pouze na jednu společnost. „Řešením vidím v interoperabilitě,“ doplňuje europoslanec.

„Pokud by síť byla decentralizovaná a každý z jejích uzlů spravoval jiný poskytovatel – jako je tomu třeba u Mastodonu –, něco podobného by se nestalo,“ doplňuje pirátský europoslanec Mikuláš Peksa. „V Evropském parlamentu probíráme momentálně akt o digitálních službách. Mimo otázky týkající se svobody projevu, které bývají zmiňované nejčastěji, řeší i technické záležitosti jako požadavky na krizové protokoly a další. Jedním z našich dlouhodobých požadavků, který se mi podařilo protlačit do zprávy výboru ITRE, je interoperabilita,“ říká Peksa.

Interoperabilitu prosazuje z pozice stínového zpravodaje aktu o digitálních trzích také Marcel Kolaja. „Díky ní budou uživatelé moci nejen komunikovat s přáteli napříč platformami. Akt o digitálních trzích má ale také umožnit lidem například přenášet svá data z jedné platformy do druhé, přecházet z jedné služby na druhou a odinstalovat předinstalovaný software,“ dodává Kolaja.

Europoslankyně Markéta Gregorová, která se věnuje dezinformacím, zase upozornila, že se ve chvíli výpadku objevily na Twitteru nepravdivé informace o tom, že za problémem stojí Čína, které se díky sdílení jedním českým novinářem masově v Česku rozšířily. „Je to názorný příklad, jak si ověřit zprávu do pár vteřin jen pohledem: profilový obrázek údajného zpravodajského serveru má v sobě zkomolený název, účet není ověřený, jméno nesedí s tzv. Twitter handlem. Podobných trollů, satir ale i záměrných hoaxů se i v souvislosti s volbami vyskytuje stále víc, proto je důležité si je ověřovat. Tolik času to nestojí,“ vyzývá Gregorová. 

Bc. Markéta Gregorová

  • Piráti
  • Pro kontakt použijte marketa.gregorova@europarl.europa.eu.
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Adámková (ANO): Vyškrtnutí chráněného distribučního systému nahrává monopolním strukturám

23:08 Adámková (ANO): Vyškrtnutí chráněného distribučního systému nahrává monopolním strukturám

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 22. května 2024 k zákonu o léčivech