Bartoš: Orbanizace Česka, to hrozí. Proto se spojíme s ODS

05.10.2021 8:35

Kandidát koalice Pirátů a Starostů na premiéra Ivan Bartoš má za to, že pokud Babiš dál bude premiérem, hrozí s vládou ANO s komunisty a SPD v zádech orbanizace Česka. Tomu chce zabránit. Považuje to za natolik důležité, že podle něj absolutně není čas na vedení kulturních válek s ODS. Chápe, že s ODS bude třeba spolupracovat.

Bartoš: Orbanizace Česka, to hrozí. Proto se spojíme s ODS
Foto: Reprofoto: CNN Prima News
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti)

Předseda Pirátů Ivan Bartoš, kandidát koalice Pirátů a Starostů na premiéra, věří, že jejich koalice uspěje. Z průzkumů si těžkou hlavu nedělá, řada z nich se i v roce 2017 netrefila do výsledku voleb. Piráti měli před volbami v průzkumech i méně než 4 procenta a nakonec reálně získali 10,8 procenta hlasů.

Anketa

Přesvědčujete své okolí o tom, koho má a nemá volit?

72%
hlasovalo: 26238 lidí

Stejně jako před minulými volbami i letos Piráti zveřejnili povolební strategii, ve které vysvětlují, jak se budou chovat po volbách.

„Není možné zvažovat vládu s ANO, ať už s Andrejem Babišem, nebo bez něj. Nebo s KSČM či SPD. Podle výsledků voleb budeme jednat. V tuto chvíli to vypadá, že jediný další úspěšný subjekt bude koalice SPOLU. Pořád věřím, že demokratická opozice dokáže dát ve Sněmovně většinu. Přece když před sebou máte nějaký cíl a odevzdáte tomu se svými spolupracovníky maximum, reflektuje výsledek vaší práce. Proto nervozitě nerozumím. Samozřejmě že to bude ve volebním štábu adrenalin, ale snažím se politiku dělat s rozvahou, racionálně,“ poznamenal v rozhovoru pro server iDnes.cz

Teď jde podle Bartoše o to, jestli se Česko nevydá maďarskou cestou, což by se mohlo stát, pokud zde bude vládnout ANO s podporou SPD, případně komunistů.

„Pan premiér přece všude vykládá, že jeho největší kamarád je Viktor Orbán. Když jsem teď dělal rozhovor pro Der Spiegel, tak mi redaktor říkal: Ale pane Bartoši, vždyť to není jako v Maďarsku, že by nefungovala veřejnoprávní média, že by opozice nemohla vystupovat. Odpověděl jsem, že jsme krůček od toho, kdy by tady taková možnost mohla být nastolena. Ať už kvůli ovládnutí televizních rad, tak kvůli faktické politice, kdy by ANO spolupracovalo s SPD,“ prohlásil Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Bartoš doufá, že vznikne vláda Pirátů, Starostů a koalice SPOLU. Při pohledu do programu obou koalic má totiž pocit, že jsou si blízké a řeší ekonomická i ekologická témata.

„Republika míří k čtyřistamiliardovému schodku, to budou zásadní problémy. Ne nějaké možná někdy uměle vyvolané kulturní války některých politiků z libovolné strany, někdy včetně Pirátů,“ zdůraznil Bartoš.

Zdůraznil také, že nemá žádné osobní ambice, pokud jde o to být ministrem v příští koaliční vládě. Za zásadní považuje opravdu posunout Česko kupředu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…