Peksa (piráti): Vlády na Slovensku a v Maďarsku ohrožují demokracii. Komise musí zakročit

17.01.2024 21:03 | Tisková zpráva

Úpadku demokracie na Slovensku a v Maďarsku se věnují hned dvě usnesení, které ve středu a ve čtvrtek schválí europoslanci. Podle pirátského europoslance Mikuláše Peksy musí Komise vynaložit všechny dostupné prostředky, aby v těchto zemích co nejdříve zabránila ničení právního státu a zajistila ochranu evropského rozpočtu před systematickou korupcí. Podle europoslance by měla Rada EU Maďarsku odebrat hlasovací práva.

Peksa (piráti): Vlády na Slovensku a v Maďarsku ohrožují demokracii. Komise musí zakročit
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

„V uplynulém roce jsme byli očitými svědky toho, jak Komise selhává ve své roli bránit právní stát a evropský rozpočet. Nechala se Maďarskem úspěšně vydírat, aby Orbánově zkorumpované vládě uvolnila miliardy eur ze zmrazených fondů, aniž by se stav právního státu v zemi jakkoliv zlepšil. Komise není schopná dodržet své závazky a tím ztrácí naši důvěru v evropské instituce a naopak dává zelenou vládám, jako je ta Roberta Fica na Slovensku, aby dál ve svých zemích vytvářeli mafiánský stát,” vysvětluje pirátský europoslanec Mikuláš Peksa.

Anketa

Bude Donald Trump v listopadu zvolen prezidentem USA?

89%
6%
hlasovalo: 26571 lidí

Počínání nové vlády na Slovensku vzbuzuje mezi europoslanci velké obavy. „Ficova vláda je u moci necelé 3 měsíce. Jen za tu dobu se jí podařilo ohrozit nezávislost slovenských institucí a jejich fungování, prakticky zastavit vyšetřování řady korupčních případů vládních politiků a vytvořit v zemi pro novináře nepřátelskou atmosféru, kterou mnozí přirovnávají té z doby vraždy investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. To je naprosto alarmující vývoj, kterému by tleskali snad jen Putin s Orbánem,” upozorňuje Peksa.

„V případě Orbána už skutečně není na co čekat. Maďarská vláda skoro ob měsíc přijímá represivní zákony, které jsou prakticky identické těm, které tlačí Putin v Rusku. Vetování důležitých hlasování v Radě už je jen třešničkou na dortu,” vysvětluje Peksa, proč je podle něj potřeba proti Maďarsku zakročit.

„Je na čase přestat s Maďarskem hrát ‚kdo s koho‘ a odebrat Orbánovi hlasovací práva skrze článek 7 SEU. Komise s Radou mají řadu prostředků, jak právní stát chránit. Ty je třeba využít dřív, než bude pozdě. To samé platí i o Ficovo Slovensku, pokud uvidíme, že se situace v zemi dále zhoršuje,” uzavírá Peksa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

15:06 Okamura (SPD): Už i Evropský účetní dvůr varuje před dopady Green Dealu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke Green Dealu.