Pernica (KSČM): Poslanecká sněmovna špatně platí?

26.10.2022 4:31

V pátek dne 21. 10. 2022 se konalo ustavující zasedání Zastupitelstva města Blansko. Občané města Blanska mj. vyjádřili svými hlasy důvěru také KSČM, která má v novém zastupitelstvu jednoho zástupce.

Pernica (KSČM): Poslanecká sněmovna špatně platí?
Foto: KSČM
Popisek: Emil Pernica

V pátek dne 21. 10. 2022 se konalo ustavující zasedání Zastupitelstva města Blansko. Občané města Blanska mj. vyjádřili svými hlasy důvěru také KSČM, která má v novém zastupitelstvu jednoho zástupce.

Hlavní náplní ustavujícího zasedání zastupitelstva měla být volba starosty, místostarostů, členů rady a další usnesení, které jsou s touto volbou spojené. Proto jsem považoval za zbytečné zřizovat výbory a volit pouze jejich předsedy bez dalších členů. Co ti samotní předsedové bez dalších členů ve výborech budou dělat? Nikdo mi na tuto otázku neodpověděl. Ale samozřejmě měsíční odměnu ve výši 5 137 Kč už každý předseda obdrží. Navrhnul jsem stažení tohoto bodu z programu, bylo to zamítnuto.

Dále jsem se odmítl účastnit na zradě voličů a novou koalici ve složení ODS, ANO 2011 a Volby pro Blansko jsem nepodpořil. Zároveň ani nechápu postup ČSSD, která má jednoho zastupitele, nemá žádného člena v radě, ale přesto se ČSSD stala přívěskem v koaliční smlouvě.

I přes mediálně šířená tvrzení vzniklé koalice (zejména nové 1. místostarostky a poslankyně v jedné osobě Mgr. Dražilové), že komunální politika není o ideologiích, se ideologický boj na komunální úroveň přece jen dostal a to ve formě, že s komunisty se přece nejedná. I když jsem vynaložil úsilí jednat s vítězem voleb, hnutím ANO 2011 o dalším směřování města Blanska a programových prioritách, zástupci hnutí ANO 2011 si prostě čas nenašli. Předpokládal jsem, že 33 let po událostech v listopadu roku 1989 politické subjekty došly přece jen dál, že ideologie ponecháme stranou a budeme se bavit o prioritách a dalším rozvoji města. Žel realita je jiná.

Anketa

Chcete, aby Andrej Babiš osobně kandidoval na prezidenta republiky?

75%
19%
hlasovalo: 18758 lidí

Kapitola sama pro sebe byl bod Stanovení odměny neuvolněným členům zastupitelstva. Potom co se poslankyně Mgr. Dražilová stala 1. neuvolněnou místostarostkou, ji pan starosta Crha, jako garant odboru navrhl odměnu ve výši 46 234 korun měsíčně. Skutečně jsem si nemohl odpustit dotaz, jestli Poslanecká sněmovna tak špatně platí? V předminulém volebním období zvládl funkci neuvolněného místostarosty vykonávat doc. Roučka za 13 000 korun měsíčně.

Nacházíme se v době, kdy inflace a ceny energií drtí rozpočty domácností, firem i obcí. Město Blansko čeká finančně náročná stavba budovy nových lázní a mnohé další. Skutečně musíme plýtvat tak vysoké částky za odměny neuvolněných zastupitelů? Navrhoval jsem zachování odměn na úrovni z minulého volebního období, bylo to zamítnuto. Byl jsem dokonce osočen ze závisti. Ne, opravdu nezávidím, nemám v sobě tuto vlastnost. Chtěl bych jen, aby byly městské peníze vynaloženy na důležitější výdaje, než jsou odměny politikům.

Na závěr bych chtěl poděkovat všem voličům KSČM. Svým hlasem jste vyjádřili odvahu. Odmítli jste totiž mocenský blanenský kartel ODS a hnutí ANO 2011, který byl domluven již před volbami. Jedná se vlastně o zradu voličů, byť se to zástupci výše uvedených subjektů snaží vyvrátit rádoby líbivými frázemi a falešnými prohlášeními.

Článek byl převzat z Profilu Bc. Emil Pernica, DiS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…