Peštová (ANO): Mimořádná pomoc jednomu podniku činí až 5000 eur za srpen

26.08.2022 20:44

Projev na 33. schůzi Poslanecké sněmovny dne 26. srpna 2022 ke kompenzacím podnikatelům v okolí NP České Švýcarsko.

Peštová (ANO): Mimořádná pomoc jednomu podniku činí až 5000 eur za srpen
Foto: MŽP
Popisek: Berenika Peštová

Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážená vládo, já bych chtěla zařadit bod "Kompenzace podnikatelům v Českém Švýcarsku". Jak je známo, tak samozřejmě jsem poslankyní za Ústecký kraj. Všichni jsme v současné době prožívali tu ekologickou katastrofu, ten požár, který byl v Českém Švýcarsku. Já samozřejmě děkuji vládě za ty podpory, které tam jdou, ale jedna podpora, která tam prostě nejde, tak to je podpora směrem k podnikatelům.

Ústecký kraj ve spolupráci s destinační agenturou Českého Švýcarska spočítaly všechny ty škody, které tam vznikly pro podnikatele v rámci podnikání. V současné době už ty ztráty vlastně převýšily hodnotu 300 milionů korun, což není málo. Samozřejmě jak kraj, tak podnikatelé očekávají, že vláda se k tomu nějakým způsobem postaví.

Anketa

Podporujete návrh SPD, abyste mohli v referendu hlasovat o vystoupení z EU?

97%
3%
hlasovalo: 26041 lidí

Samozřejmě sledujeme i naše kolegy v zahraničí, v současné době saské státní ministerstvo pro vědu, kulturu a cestovní ruch zahájilo kvůli ničivým lesním požárům v Saském Švýcarsku program nouzové pomoci, a ta nouzová pomoc v současné době pro ně činí 2 miliony Euro. Tento program oni schválili 23. srpna 2022 a jenom pro ilustraci, aby vláda mohla mít nějaký návod nebo aby alespoň věděla, jak k tomu přistupovali naši kolegové v Německu, tak mimořádná pomoc jednomu podniku činí celkem až 5000 eur za měsíc srpen, příspěvek v obcích Bad Schandau a Sebnitz, které jsou již delší dobu postižené tím, že tam jsou zákazy do lesů, tak vlastně činí 10 000 eur za měsíc srpen a až 7500 eur za září. Pro dotčené podniky v Bad Schandau a Sebnitz, které mají alespoň 30 zaměstnanců nebo provozují alespoň tři provozovny a alespoň jednu z nich v Bad Schandau nebo Sebnitz, je příspěvek za srpen 20 000 eur a za září až 15 000 eur.

Takže bych zde strašně ráda vyzvala vládu, a proto bych ráda, aby tento bod byl zařazen na program této schůze jako bod číslo 1. Opakuji, jsem ráda, že vláda už tam poslala přes Ministerstvo životního prostředí dotační titul, který je tam čerpán. A byla bych ráda, kdyby vláda i v této oblasti nebo respektive aby pomohla, pomohla těm podnikatelům, kteří jsou velice zasaženi díky tomu požáru. Kraj samozřejmě přispěje, směrem k vládě se nabídl, že by byl ochoten i administrovat tento dotační titul, který by byl pro tyto podnikatele otevřen.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

6:23 Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

Jsme jedním z prvních politických subjektů, který začal hned od svého vzniku hájit ve velké míře opr…