Peštová (ANO): Ne že si budeme vytvářet nějaká teplá místečka...

12.07.2022 15:34

Projev na 31. schůzi Poslanecké sněmovny 12. července 2022, k návrhu změny zákona o státní službě.

Peštová (ANO): Ne že si budeme vytvářet nějaká teplá místečka...
Foto: MŽP
Popisek: Berenika Peštová

Já bych chtěla reagovat na pana poslance Výborného, což očekával - prostřednictvím pana předsedajícího. Tak když říkáte, že tedy jsou to ti odborníci jo, a bude je mít ten ministr, který tam s nimi přijde, takže doufám, že k tomu budete přistupovat jako k těm odborným náměstkům, jako se přistupovalo teď. 

Anketa

Jsou ceny elektřiny v ČR spravedlivé, s ohledem na mezinárodní situaci?

1%
98%
hlasovalo: 30977 lidí
To znamená, uděláte jim prověrku, kterou mám i já, takže budou mít prověrku, doufám, doufám, že si ji nechají udělat. Jak odpovědnost ministra? pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího. (K poslanci Výbornému.) To je odpovědnost toho, když říkáte, že to není politický náměstek, je to odborník? Tak jako ten odborný náměstek samozřejmě, co z toho vyplývalo, co všechno musel splnit, tak ten odborný náměstek, když to zůstává odborným náměstkem, tak to přece musí taky splnit. Ne že si budeme vytvářet nějaká teplá místečka.

Takže samozřejmě teď dojde k tomu, že ty odborné náměstky vydegradujete na vrchní ředitele, které minulá vláda ty vrchní ředitele právě rušila, aby ušetřila v tom aparátu peníze. Takže tí současní odborní náměstci byli současně i vrchní ředitelé. Takže teď vytváříme další strukturu. Další strukturu vytváříme, takže naopak tu státní správu to bude stát mnohem víc peněz, mnohem víc.

Já, když jsem se začetla do toho vašeho krásného materiálu, kterému vy říkáte novela, tak tam je napsáno, že vlastně ministr si může určit, kolik bude mít odborných náměstků, protože zůstávají dál odborní, když to nejsou političtí, jak vy říkáte. No a samozřejmě to napasoval tak, že, kolik bude mít sekcí, tak samozřejmě každá ta sekce bude mít svoje zrcadlo, bude to ten odborný politický náměstek, řekněme si to na rovinu ne odborný ale politický. Takže já když udělám systemizaci, protože mám nedostatek sekcí, tak já si z těch sekcí, já si vytvořím, tak vlastně já tam nakonec můžu mít těch politických náměstků deset. patnáct. A jenom pro příklad, abychom věděli, o čem se bavíme (Předsedající: Váš čas!) já jsem měla pod sebou... Já se přihlásím ještě jednou.

Takže děkuji, že jste mi ušetřil cestu k pultíku, respektive k místu. Abychom, pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího, jestli mě chcete urážet, tak prosím vás, zmáčkněte si ten čudlík a můžeme si to říct tady na mikrofon. No říkal jste něco o žvanění, tak jako - (Poslanec Výborný se ohrazuje: Ani slovo.) Tak to se omlouvám, to se omlouvám, to se omlouvám, slyšela jsem žvanění. Ne, nejsem hysterická. (Na ministryni Černochovou.)

Já nejsem hysterická paní ministryně. Já se omlouvám, já jsem opravdu toto zaslechla jenom periferně a slyšela jsem to, tak se omlouvám. Omlouvám se, stačí to takhle?

Omlouvám se. Já jenom jsem chtěla říct ten příběh, který mám já, to znamená, když jsem byla já na ministerstvu, tak jsem měla sedm nebo šest ředitelů pod sebou. V současné době, dělal to jeden odborný náměstek, v současné době to dělají tři náměstci. V současné době moji práci dělají tři odborní náměstci. Říkejme jim političtí odborní náměstci. Takže to je výsledek toho, co vy tady představujete. Takže já si nemyslím, že to bude přínosem pro státní službu. Ale já se přihlásím samozřejmě se svým příspěvkem dál. A já si prosím vyprošuji, abyste tady o mně říkali, jestli jsem hysterická nebo nejsem hysterická. Já jsem viděla vaše vystoupení, paní ministryně, a taky to nebylo nic hezkého. Děkuju.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

23:07 Ministr Bartoš: Vůle v České republice mít vlastnické bydlení je zakořeněná

Projev na 23. schůzi Senátu ČR 17. dubna 2024 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 211/2000 Sb.,…